Hlavní obsah

Bělehrad vyjednává o vydání Mladiče do Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbská vláda učinila ve spolupráci s haagským Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) velké pokroky a aktivně se snaží dopadnout exvelitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče.

Článek

Během své návštěvy Bělehradu to ve čtvrtek potvrdil náměstek americké ministryně zahraničí Nicholas Burns. "Jsem přesvědčen, že Mladičovy dny relativní svobody jsou sečteny," řekl bělehradskému rádiu B92 na adresu generála, jehož ICTY viní z válečných zločinů a genocidy na bosenských muslimech.

USA se tak rozhodly obnovit finanční pomoc Srbsku a Černé Hoře, která byla zmrazena počátkem roku kvůli nespokojenosti se spoluprací Bělehradu s ICTY. Podle Burnse tak bude uvolněno více než 10 mil. dolarů (245 mil. Kč).

Vláda tvrdí, že žádné vyjednávání nevede

Spekulace o rozhovorech mezi Mladičem a vládou o jeho dobrovolném vydání do Haagu se v posledních dnech objevily také v srbských médiích. "Intenzívní rozhovory s Mladičem trvají již dva týdny a jsou přísně tajné," uvedl časopis Evropa s odvoláním na vysoce postavený zdroj srbské vlády. Podle týdeníku je vede Aleksandar Nikitovič, blízký spolupracovník premiéra Vojislava Koštunici, a dva lidé blízcí Mladičovi, mezi nimi generál Zdravko Tolimir, jenž pracoval v Mladičově štábu.

Evropa tvrdí, že vláda má k dispozici informace, podle nichž Mladič pobýval před měsícem a půl v Novém Sadu a poté odjel ze Srbska do Makedonie. Mladič se prý mohl skrývat také v Rusku a na jednání, jež ho mají přesvědčit, aby se sám vzdal, se možná podílejí ruské tajné služby.

Informace o jednání srbské vlády s Mladičem přinesl i srbský bulvární list Kurir, který dialog označil za "velmi úspěšný". Podle deníku se Mladič snaží o to, aby rodinám jeho strážců byla zajištěna bezpečnost a beztrestnost.

Bělehradský Blic zase napsal, že vše směřuje k tomu, aby byl Mladič do Haagu vydán ještě do 11. července, kdy si svět připomíná desáté výročí srebrenického masakru, při němž tehdy zahynulo na 8 tisíc převážně bosenských muslimů.

Mluvčí vlády Srdjan Djurič ale podobné zprávy dementoval. "Jsou falešné od prvního do posledního slova," řekl.

Ví se prý, kde se úkrývá

Nezávislý bělehradský list Danas pak včera dokonce přišel s informací, že vláda ví, kde se hledaný exgenerál ukrývá, a zvažuje, jak ho zadržet, aby se přitom předešlo lidským obětem. Srbský ministr vnitra Dragan Jočič ale informaci o Mladičově lokalizaci popřel. Ujistil zároveň, že vláda dělá vše pro jeho zadržení.

Srbsko v posledních měsících přistoupilo na taktiku vlažné spolupráce s ICTY. Haagskému soudu se po domluvě s vládou vzdalo několik bosenskosrbských generálů. Jejich transfer do Haagu však srbská exekutiva oficiálně označila za dobrovolný, aby tak zamezila negativní reakci ze strany Srbů, kteří většinově spolupráci s ICTY nepodporují.

Reklama

Výběr článků

Načítám