Hlavní obsah

Bělehrad očkoval zdarma zájemce ze sousedních zemí. Tvořily se fronty

Do Bělehradu se v sobotu vydaly tisíce lidí z okolních zemí, kteří se chtěli nechat očkovat vakcínou proti covidu-19. Srbské úřady totiž nabídly cizincům bezplatně vakcinaci, pokud se na ni tento víkend dostaví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bělehradě očkovali zdarma cizince z okolních zemíVideo: Reuters

 
Článek

Před hlavním očkovacím centrem v srbské metropoli vytvořili obyvatelé Bosny, Černé Hory a Severní Makedonie dlouhé fronty, velmi často v řadě čekaly celé rodiny. Podle portálu Klix se ráno také tvořily kolony aut na hraničních přechodech se Srbskem.

Na rozdíl od Srbska, které hlásí bohaté zásoby vakcín, většině jeho sousedů preparáty chybí.

Na řadě s očkováním jsou hasiči a policisté

Domácí

Kritici srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi vytýkají, že se tak snaží rozšířit svůj vliv v regionu a vylepšit svou někdejší pověst ultranacionalisty, kterou získal během krvavého rozpadu Jugoslávie v 90. letech. Další tvrdí, že dávky vakcíny od firmy AstraZeneca, které zdravotníci aplikují cizincům, se blíží datu expirace a je nutné je co nejdříve využít. Toto tvrzení však nebylo možné ověřit, podotýká AP.

Foto: Vojinovic Darko, ČTK

Fronta na očkování vakcínou AstraZeneca v Bělehradu. Srbsko nabídlo očkování i lidem z okolních států.

Srbsko patří mezi nejrychleji očkující země v Evropě. Zdravotníci podávají preparáty čínské firmy Sinopharm, ruskou vakcínu Sputnik V, očkují rovněž látkami od firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Ve zhruba sedmimilionové zemi dostalo alespoň první dávku vakcíny přes dva miliony lidí. V poslední době však v zemi sílí hlasy odpůrců očkování, což podle lékařů a úřadů způsobuje menší zájem o vakcinaci.

Foto: Vojinovic Darko, ČTK

Fronta na očkování vakcínou AstraZeneca v Bělehradu. Srbsko nabídlo očkování i lidem z okolních států

Očkování jde podle Čechů pomalu, neschválenými vakcínami ho ale urychlit nechtějí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám