Hlavní obsah

Barmská junta ukončila zákaz vycházení v Rangúnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Barmská vojenská vláda oznámila, že v největším městě země Rangúnu ruší zákaz vycházení i zákaz shromažďování, které vyhlásila v souvislosti s masovými zářijovými prodemokratickými protesty. Prostřednictvím televize dokonce vyzvala opozici k zahájení rozhovorů. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Zpráva byla oznámena z reproduktorů namontovaných na vojenských vozech. Ty projížděly hlavním městem.

Ve státní televizi junta nečekaně vyzvala opoziční lídryni Do Aun Schan Su Ťij, aby se zúčastnila rozhovorů s vládou.

Doposud platil v Rangúnu, který byl centrem protestních akcí, zákaz vycházení od devíti večer do pěti do rána. Povoleno nebylo ani shromažďování více než pěti osob. Zrušení těchto nařízení bylo dnes v ulicích oznamováno z vládních vozidel s tlampači.

Protesty začaly v Barmě již v srpnu, kdy nespokojenost vyvolalo zdražení paliv. V září se k demonstracím připojili také vlivní buddhističtí mniši a do ulic vyšly desetitisíce odpůrců režimu. Koncem září junta protestní akce krvavě potlačila, nejméně deset lidí přišlo o život, stovky dalších byly zatčeny.

Pokračuje propouštění politických vězňů

Sobotní krok barmského diktátorského režimu hodnotí agentura AP jako důkaz, že si je vláda jistá, že se jí podařilo odpor zcela potlačit. O tom svědčí i postupné propouštění politických vězňů.

Na svobodu se mimo jiné v pátek dostal dvaaosmdesátiletý člen největšího barmského opozičního uskupení - Národní ligy pro demokracii (NLD), která zvítězila v parlamentních volbách v roce 1990, ale junta ji nikdy nepustila k moci.

"Prý mě pustili s ohledem na můj vysoký věk," prohlásil Sein Ťjo poté, co opustil vězení. Ťjo, který byl za účast v zářijových demonstracích odsouzen k pěti letům žaláře, vyjádřil rovněž přesvědčení, že bude brzy propuštěn také jeho pětaosmdesátiletý kolega z NLD Ťjo Kchin, který by si měl odpykat 7,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám