Hlavní obsah

Barma přiznala už 78 000 tisíc obětí cyklonu Nargis

– RANGÚN • Aktualizováno

Barmská státní televize v pátek oficiálně přiznala 78 000 obětí cyklonu Nargis. Dosud úřady připouštěly 43 000 mrtvých. Dalších 56 000 lidí se pohřešuje. Červený kříž se uvádí, že by počet obětí mohl být až 130 000.

Článek

Barmská státní média uvedla, že počet mrtvých vystoupal na 77 738 a počet pohřešovaných na 55 917.

Cyklón zemi zasáhl zemi před dvěma týdny. Nejvíce postižena je oblast delty řeky Iravadi. Barmská junta jen neochotně připouštěla vysoký počet obětí. V neděli 4. května uváděla čtyři mrtvé a pak 351.O den později režim Thana Šweie připustil 10 000 mrtvých. Až v úterý 7. května zvýšila uznaný počet obětí na 22 000. A ještě v půlce tohoto týdne připouštěla nanejvýš 28 500 obětí.

Humanitární situace v zemi je katastrofální, barmská junta brání zahraničním humanitárním organizacím působit v postižených oblastech a snaží se zahraniční pomoc distribuovat sama.

Barmská junta všemožně komplikuje činnost zahraničních humanitárních organizací. Potvrzuje to i Bruno Jochum z ženevské centrály Lékařů bez hranic: „Restrikce vlády vůči mezinárodním pracovníkům, v deltě omezují naše úsilí poskytovat pomoc postiženým. Specialisté na úpravu vody a sanitaci, kteří obdrželi víza, nemají povolení cestovat do postižených oblastí, přitom právě tam jejich nasazení nejpotřebnější,“ Kvůli nedostatku pitné vody hrozí epidemie.

Mezi přeživšími se již objevily první případy cholery, epidemie však podle představitelů Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím nepropukla.

Lékaři bez hranic jsou přitom v lepší situaci než mnohé jiné zahraniční týmy, protože v zemi působí už od roku 1992.

Barma potřebuje větší pomoc

Podle Světového programu pro výživu se pomoc zatím dostala jen k 50000 Barmánců, nutně ji potřebuje ale dalších 750 000 lidí. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) se životní podmínky obětí cyklonu stále zhoršují, organizace proto vyzvala mezinárodní společenství k dalším finančním darům ve výši 32,7 miliónu euro (816 miliónů Kč).

Situaci v nejhůře postižené deltě řeky Iravadi, kde cyklon zasáhl na 2,5 miliónu lidí, navíc komplikují přívalové deště.

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklón Nargis zabil v Barmě 10 000 lidí

Počet obětí cyklónu Nargis, který se zemí přehnal o víkendu, vztostl na 10 000. Oznámila to v pondělí agentura Reuters s odkazem na diplomatické zdroje. Další...

Výběr článků

Načítám