Hlavní obsah

Baradej: inspektoři ještě potřebují čtyři až pět měsíců

Novinky, Jan Horák, DPA
LONDÝN

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej řekl ve čtvrtek pro britský rozhlas BBC, že jeho inspektoři potřebují ještě "asi čtyři až pět měsíců", aby zjistili, zda Irák má či nemá k dispozici jaderné zbraně. Jeho vyjádření zcela jistě nepotěší vládu USA, která by chtěla krizi kolem Iráku řešit během několika týdnů.

Foto: Dana Smrčková

Jana Kazíková zasvěcuje do tajů čtyř dohod.

Článek

Baradej, který je šéfem inspektorů pro jaderné zbraně v Iráku, prohlásil, že by bylo "velkým úspěchem pro lidstvo, kdyby by byl svět ušetřen války. Zároveň slíbil, že udělá, co je v jeho silách, aby zajistil, že válka nebude nevyhnutelná.

Irák shání hliníková potrubí

Šéf MAAE zdůraznil, že zatím nejsou jasné důkazy o tom, že by Irák měl jaderné zbraně. jeho tým však potřebuje více času k přešetření skutečného stavu. Baradej informoval, že jeho inspektoři dostali špionážní informace od USA a Velké Británie o tom, že Irák se snaží získat hliníková potrubí. Irák však tvrdí, že je potřebuje pro konvenční zbraně, a nikoli pro obohacování uranu.

KLDR je atomovce blíž než Irák

K otázce jaderných zbraní v Severní Koreji Baradej poznamenal, že KLDR je mnohem dále, pokud jde o schopnost vyrábět zbraně, mimo jiné jaderné. Současně však odmítl spekulovat o tom, která z obou zemí představuje momentálně větší nebezpečí. Vyslovil se pro naléhavé jednání s KLDR, protože jde o zásadní otázku porušení režimu nešíření jaderných zbraní.

Reklama

Související články

Havel jménem Česka podpořil útok na Irák

Představitelé osmi evropských států včetně ČR narušili formující se jednotný odpor starého kontinentu pod vedením Francie a Německa vůči americkému útoku...

Výběr článků

Načítám