Hlavní obsah

Bahamský žalobce má proti Koženému nové důkazy

NASSAU

Bahamský státní žalobce ve čtvrtek napadl základní bod obhajoby v soudním řízení o vydání irského finančníka českého původu Viktora Koženého americké justici. Soudu předložil materiály poskytnuté Spojenými státy, které podle něho dokazují, že Kožený podplácel ázerbájdžánské představitele i po roce 1998, kdy byla účinnost amerického protikorupčního zákona rozšířena i na cizince. Reakce obhajoby přijde při pátečním řízení.

Článek

Koženého obhájce Clive Nicholls začátkem února tvrdil, že obviněný nemůže být do USA vydán, protože v době, kdy měl domnělé skutky spáchat, se na něho protikorupční zákon jako na cizince nevztahoval. Podle advokáta nejsou Koženého údajné činy trestné ani ve Spojených státech, ani na Bahamách, což je nezbytná podmínka pro souhlas s vydáním.

Prokurátor Francis Cumberbatch měl své důkazy předložit už 13. února, ale soudkyni tehdy oznámil, že požadované materiály z USA nedorazily. Koženého právní tým bezprostředně proti odkladům protestoval s odkazem na to, že se tak prodlužuje pobyt jeho klienta v těžkých vazebních podmínkách. Soudkyni požádal, aby znovu zvážila jeho propuštění na kauci.

Propuštění na kauci soudkyně nepovolila

Soudkyně Carolita Bethelová s poukazem na riziko, že by se finančník mohl soudnímu řízení vyhýbat, jednání o kauci v polovině února odmítla. Upozornila ale, že pokud prokurátor při nynějším pokračování nebude schopen postoupit dále, žádost o propuštění na kauci seriózně zváží.

Na důkazy předložené prokurátorem Francisem Cumberbatchem má Koženého právní tým odpovídat při pátečním líčení.

Třiačtyřicetiletý bývalý český občan zůstává i nadále v bahamské vazbě, v níž je zadržován od loňského 5. října, kdy byl na žádost americké strany zatčen. Kožený je ve Spojených státech obžalován z rozsáhlé korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu a z praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Koženým na Bahamách konečně začal

S dvoudenním odkladem začal ve středu v bahamském hlavním městě Nassau konečně soud o vydání finančníka Viktora Koženého do Spojených států. Ty ho viní...

Výběr článků

Načítám