Hlavní obsah

Aznarova vláda prý při atentátech v Madridu Španěly podváděla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská vláda José Maria Aznara "hrubě podvedla" veřejnost v případě letošních atentátů v Madridu. Uvedl to v pondělí před vyšetřovací parlamentní komisí současný premiér José Luis Rodriguez Zapatero. Při akcích muslimských radikálů zemřelo na nádražích kolem metropole 190 lidí a dalších 1500 osob bylo zraněno.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.7.2017 Panely na Svinovských mostech nabízejí více informací o dopravě MHD. Dolní zastávka dopravního terminálu Svinovské mosty.

Článek

Zapatero svá tvrzení opřel o skutečnost, že se Aznar snažil několik dní Španěly přesvědčovat o přímé spojitosti atentátů s baskickou separatistickou organizací ETA.

Podle něj bylo přitom už jen několik desítek minut po útocích jasné, kdo stojí v pozadí - všechny zajištěné stopy vedly k islámským teroristům.

Aznar je manipulátor

Současný premiér označil Aznara za manipulátora. Ten prý chtěl svým tvrzením o ETA předejít možné blížící se porážce v nadcházejících parlamentních volbách. Právě jeho kabinet totiž prosazoval úzké spojenectví se Spojenými státy a jejich politikou v Iráku.

Načasované atentáty jeho politiku pohřbily. Ve volbách následně vyhráli, a to právě díky Madridu, Zapaterovi socialisti.

Aznar navíc, jak napsal dnes deník El País, nechal před odchodem z úřadu vymazat zprávy dokumentující útoky z počítačů. Na likvidaci dat se údajně podíleli i jeho blízcí z konzervativní Lidové strany.

Přísnější pravidla

Premiér dnes svého předchůdce přímo neobvinil z toho, že svou aktivitou v Iráku zatáhl zemi do konfliktu. Podotkl ale, že zvýšil riziko, že se Španělsko stane cílem akcí radikálů.

Zapatero stáhl vojáky z Iráku záhy po svém zvolení, a to letos v dubnu. [celá zpráva]

Opakovaně se vyslovil také pro větší integraci muslimů do společnosti - jediné možné cestě, jak zastavit islámské radikály. Nově oznámil přísnější postihy vůči překupníkům se zbraněmi i osobám, které jim zboží dodávají.

Zodpovědnost za útoky v Madridu údajně má téměř dvacítka mužů, převážně Maročanů. Ti nyní ve vazbě čekají na soud.

Baskicko a jeho svoboda - ETA

  • Euzkadi ta Askatasuna - ETA
  • organizace usiluje o vytvoření samostatného státu
  • vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV)
  • původně bojovala proti diktátoru Frankovi, v roce 1968 vyhlásila ozbrojený boj španělské vládě
  • politickou větví ETA je strana Jednota (Batasuna, dříve Herri Batasuna, HB).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám