Hlavní obsah

Austrálie se bojí, že jí al-Kajdá zapálí lesy

CANBERRA

Informace, že teroristická síť al-Kajdá uvažuje o zakládání velkých lesních požárů v USA, vyvolává obavy v Austrálii, kde by takové akce měly katastrofální následky. Upozornily na to dnes australské oficiální zdroje, které již ve středu varovaly, že se blíží další teroristický útok podobný tomu z 11. září a Austrálie jako spojenec USA by mohla být jeho terčem.

Foto: Milan Haluška

Kryty CO pod karvinskou nemocnicí

Článek

Australská vláda nyní vyšetřuje zprávy o podpálení lesů, které vzešly z výslechu nejmenovaného činitele al-Kajdá, jehož zadržely americké síly. "Tyto požáry jsou jedním z mnoha scénářů, které vyšly najevo při vyšetřování možností atentátů, jež by al-Kajdá spáchala v Austrálii," sdělila bez dalších podrobností mluvčí australského ministerstva spravedlnosti.

"Zadržený se domnívá, že tento druh atentátu by způsobil těžké ztráty americké ekonomice, a po odhalení, že jde o požár založený teroristy, by američtí občané vyvinuli nátlak na vládu, aby změnila svou politiku," uvádí se v dokumentu, který zřejmě nechtěně unikl FBI a jehož části zveřejnil list Arizona Republic.

Lesní požáry by byly pro Austrálii katastrofou

Podobná teroristická akce by mohla znamenat katastrofu, pokud by k ní došlo zejména na jihovýchodě Austrálie, který je sužován hrozným suchem. Podle mluvčí nicméně australská vláda dosud neobdržela žádnou přesnou informaci o eventuální hrozbě teroristického požáru a stav pohotovosti nebyl nijak zvýšen.

Austrálie: brzy přijde nový úder teroristů

Austrálií v posledních dnech zmítá zvýšený strach z teroristických útoků. Již včera vyjádřila obavy, že brzy přijde nový útok obrovských rozměrů, dnes varovala, že k úderu teroristů v Indonésii dojte tuto sobotu. Na 17. srpna v této asijské zemi připadá státní svátek.  Místní vláda se obává, že se radikální síly pokusí využít příležitosti, a proto v posledním týdnu vládní jednotky přitvrdily v potírání povstalců v indonéské provincii Aceh.

Austrálie již své občany varovala, aby se v Indonésii drželi mimo možné cíle teroristických útoků jako jsou hotely či nákupní střediska.

Anketa

Udeří v neděli teroristé v Indonésii?
ano
22,2 %
ne
77,8 %
Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Útoky v Indonésii

V úterý 5. srpna 2003 vybuchla bomba v luxusním hotelu Marriott v indonéské metropoli Jakartě. K incidentu, který připravil o život nejméně 13 osob, se přihlásila teroristická organizace Džamá Islámijá (Jemaah Islamyiah). V pěti nemocnicích skončilo 149 zraněných - mezi nimi i cizinci: Američané, Australané, jeden libanonský diplomat a Novozélanďan.

12. října 2002 otřásly výbuchy nočním klubem v letovisku na indonéském ostrově Bali. Celkem při útoku zahynulo 202 osob, 88 z nich byli australští turisté. Od tragické události na Bali se Indonésie snaží posílit protiteroristické zákony. Turisté jsou jedním z významných příjmů souostroví a po útoku cestovní ruch zaznamenal velké ztráty.

Na vyšetřování obou teroristických akcí se významně podíleli specialisté z Austrálie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám