Hlavní obsah

Atentátníci útočí v Egyptě na turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Egyptskou metropolí Káhirou otřásla v sobotu série útoků na turisty. Nejdříve se ozvala exploze v centru města u Egyptského muzea nedaleko zastávky autobusu. Agentura DPA informuje o jednom mrtvém a osmi zraněných - čtyřech Egypťanech a čtyřech turistech. Češi podle sdělení českého velvyslance v Egyptě Jakuba Karfíka mezi oběťmi nejsou.

Článek

Podle svědků skočil atentátník z mostu nad náměstím mezi hojně navštěvovaným Egyptským muzeem a nedalekým hotelem Ramses Hilton na skupinu lidí a aktivoval výbušninu upevněnou na těle.

Zranil osm osob - dva Izraelce, Rusa, Italku a čtyři Egypťany. Podle původních zpráv atentátník z mostu shodil pouze bombu. Z místa výbuchu zraněné odvezly sanitky.

Dvě atentátnice

Další útok se odehrál poblíž Citadely, středověké pevnosti, která je turisty hojně navštěvovaná. Dvě ozbrojené ženy tam neúspěšně zaútočily na autobus s turisty. Poté, co jejich střelba minula cíl, jedna z útočnic podle jedné verze zabila druhou a pak obrátila zbraň proti sobě a způsobila si těžké zranění. Zraněni byli také další dva lidé.

Podle druhé verze to byla policie, která jednu ženu zabila a druhou zranila. Informovala o tom agentura AP.

Brigády mučedníka Abdalláha Azzáma

K teroristickým atentátům se ještě v sobotu přihlásily Brigády mučedníka Abdalláha Azzáma, které jsou odpovědné i za loňský masakr v rudomořském letovisku Taba. Podle agentury AFP se extremisté přihlásili na internetové stránce využívané islamisty. Zprávu ale zatím nebylo možné ověřit.

V komuniké se uvádí, že dnešní útok provedl jeden z oddílů skupiny, oddíl mučedníka Muhammada Atty, jednoho z původců útoku na USA z 11. září 2001, který navštívil i Prahu.

V textu se dále píše, že útočníci "otřásli hradbami egyptského faraóna", jímž je míněn egyptský prezident Husní Mubarak, a "udeřili na potomky opic a prasat v centru Káhiry".

Dřívější útoky na turisty

Dnešní série útoků je tento měsíc už druhá v blízkosti turistických středisek v egyptské metropoli. U navštěvovaného tržiště v centru města 7. dubna sebevražedný atentátník aktivoval podomácku vyrobenou nálož a usmrtil sám sebe, jakož i dva francouzské turisty a jednoho amerického.

Káhira čelí nebezpečí útoků proti turistům už léta a snaží se posilovat bezpečnost cizinců. Při největším atentátu v roce 1997 v Luxoru zahynulo 68 lidí, z toho 58 zahraničních turistů. Ve stejném roce krátce předtím dva extremisté v Káhiře zahájili palbu z automatických zbraní na zájezdový autobus zaparkovaný před Egyptským muzeem a připravili o život 12 lidí, převážně německých turistů. Trvalo dlouhou dobu, než byla důvěra cizinců obnovena.

Loni však atentátníci udeřili znovu, a to v rudomořském letovisku Taba na Sinajském poloostrově. Zabili 34 osob, mezi nimi Izraelce, Egypťany, Italy a Rusy. Tyto atentáty ale úřady spojují s izraelsko-palestinským konfliktem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám