Hlavní obsah

Atentát na Prodiho prý mají na svědomí anarchisté

ŘÍM

Za sobotním atentátem na předsedu Evropské komice Romano Prodiho stojí podle expertů italského ministerstva vnitra "euroanarchisté". Prodi otevřel obálkovou bombu ve svém boloňském domě. Zásilka začala hořet, ale nikoho nezranila.

Foto: Galerie Harfa
Článek

Italští bezpečnostní experti tvrdí, že v Itálii v osmi krajích působí na 250 přívrženců anarchistických skupin, kteří mají spojení s obdobnými organizacemi v zahraničí. "Odmítají tzv. evropský imperialistický blok," říkají experti o anarchistech, kteří o sobě mimo jiné dali znát demonstracemi během vládní konference Evropské unie 4. října v Římě.

Zásilka obsahovala knihu

Balíčková bomba přišla do Prodiho italského domu a byla adresovaná jeho manželce. Zásilka obsahovala knihu od autora Gabriela Dännunzia, který byl známým obdivovatelem fašismu do své smrti v roce 1938.

Když Prodi balíček otevřel, vzňal se výbušný prášek na stránkách knihy a vyšlehl plamen. K žádné explozi nedošlo. "Držel jsem se dostatečně daleko. Vysoký plamen lehce poškodil nábytek a koberec," řekl Prodi, který zůstal nezraněn.

Italská policie připisuje anarchistům také dvě exploze 21. prosince nedaleko Prodiho domu. Výbuchy nikoho nezranily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám