Hlavní obsah

Aténský summit: Evropa se připravuje na sjednocení i na smíření

– ATHÉNY
DPA, Lenka Hloušková

Nejvyšší představitelé evropské politiky se ve středu a ve čtvrtek sjedou do Atén, kde dojde k podpisu přístupových protokolů desítky nováčků, jež rozšíří řady Evropské unie. Napjatě očekávaný summit navíc proběhne v atmosféře zjitřených pocitů z války v Iráku.

Foto: ÚSZSMSK

Ilustrační fotografie

Článek

Účast čestného hosta Kofi Annana na jednání naznačuje, že EU se rozhodla pokračovat v pacifismu zdůrazňujícím nezastupitelnou roli OSN.

 Nejvyšší představitelé evropské politiky se ve středu a ve čtvrtek sjedou do Atén, kde dojde k podpisu přístupových protokolů desítky nováčků, jež rozšíří řady Evropské unie. Napjatě očekávaný summit navíc proběhne v atmosféře zjitřených pocitů z války  Iráku. Účast čestného hosta Kofi Annana na jednání naznačuje, že EU se rozhodla pokračovat v pacifismu zdůrazňujícím nezastupitelnou roli OSN.

 "Bude to smiřovací a tvůrčí summit," vystihl přesně řecký poradce vlády na unijní problematiku  Theodoros Kouloumbis průběh příštích dnů. Nejvyšší představitelé 25 zemí podepíšou sjednocovací protokoly v antické Akropoli. Symboliku aktu posvěcuje i nynější řecké předsednictví Unii. Školní učebnice by tak vedle zrodu a rozvoje athénské demokracie v 6. století před Kristem měly dostat nová data - 16. a 17. dubna - přelom v chápaní Starého kontinentu jako roztříštěné plochy, vznik "jednotného evropského národa".

Unie odpustí britskému odpadlíku

25 členná nová Evropa, pokud dopadnou v zemích nováčků úspěšně referenda, se stane skutečností v květnu 2004. Již nyní se ale musí vypořádat s názorovými rozpory - válka v Iráku vyostřila britsko-francouzské vztahy a vedle nezbytných podpisů na smlouvách se v Athénách čeká i na setkání britského premiéra Tonyho Blaira a francouzského prezidenta Jacquese Chiraka. "Vláda supervelmoci nesmí rozbít naše unijní zájmy, určovat náš osud. Ne dnes, nikdy v budoucnosti. Píšeme nové dějiny Evropy," naznačil zcela zřetelně protiamerické ovzduší schůzky řecký premiér Costas Simitis.

 "Budou to všichni, co se rvou o Irák. Jedinou kostičkou chybějící ve skládance příštích dnů je pochopitelná neúčast amerického prezidenta George W.Bushe," naznačuje profesor politologie Aténské univerzity Michalis Tsinisizelis skladbu účastníků summitu. Sám prý vůbec nepochybuje, že princip usmíření alespoň na čas převáží samotný akt sjednocení. Kofi Annan kvůli účasti v Aténách odřekl návštěvy Velké Británie, Německa, Francie a Ruska.

Od roku 2004 bude 450 milionů Evropanů

Od května 2004 se k "evropanství" přihlásí ve 25 zemích Starého kontinentu přes 450 milionů lidí. Dalších 100 milionů osob, v Turecku, Bulharsku a Rumunsku, má dostat šanci vstoupit do Unie ihned, jak splní všechny podmínky Bruselu. Státníci z výše zmíněných zemí proto do Athén dorazí také. Jiných 10 zemí dostalo na slavnostní akci pozvánku, například Rusko.

 Na klidný průběh summitu bude dohlížet 25 tisíc policistů. Akce se tak stane největším přesunem ozbrojenců v dějinách země. V ulicích muži zákona podporováni vojáky budou hlídat nejen demonstranty, ale i možné atentátníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám