Hlavní obsah

Argentinská armáda zachytila volání ze zmizelé ponorky

Aktualizováno

Argentinská armáda zachytila sedm neúspěšných satelitních volání, která zřejmě pocházela z její zmizelé ponorky. S odkazem na oznámení argentinského ministerstva obrany o tom informovala agentura Reuters. Námořnictvo kontakt se svou ponorkou ztratilo ve středu, na její palubě se nachází 44 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Argentinská armáda zachytila volání ze zmizelé ponorkyVideo: Reuters

 
Článek

Podle ministerstva obdrželo několik námořních základen krátká satelitní volání, navázat kontakt však nebylo možné. Snažíme se nyní lokalizovat zařízení, z nějž volání přišlo, uvedlo podle agentury AFP ministerstvo ve svém prohlášení.

Armáda v sobotu pátrání po ponorce zintenzivnila a do operace se zapojily mimo jiné i Spojené státy, Chile, Peru nebo Brazílie. Washington vyslal na pomoc výzkumné letadlo Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a letadlo námořnictva.

Problémy nehlásili

Poslední známá poloha lodi byla 430 kilometrů od pobřeží. Plavidlo mířilo z jihoargentinského přístavu Ushuaia do základny Mar del Plata.

Jedná se o dieselelektrickou ponorku třídy Santa Cruz San Juan (S-42) dlouhou 66 metrů. Před zmizením nehlásila žádné potíže.

Stroj mířící na základnu Mar del Plata na severu Argentiny měl dost zásob potravin, vody i vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám