Hlavní obsah

Arafat finančně podporoval židovské fundamentalisty

Právo, Břetislav Tureček
GAZA/TEL AVIV

Palestinský vůdce Jásir Arafat v minulosti finančně podporoval židovskou ultraortodoxní skupinu Naturej Karta, která - stejně jako radikální Palestinci - brojí proti existenci židovského státu. S odvoláním na dokumenty ukořistěné izraelskou armádou v úřadovně palestinského vůdce Jásira Arafata v Rámalláhu o tom informoval list Ma´ariv.

Foto: archiv Supraphon

Přebal digitálního sampleru Vlaďky Prachařové Nejdu, nejdu ven.

Článek

Izraelský bezpečnostní aparát se snaží dokázat, že Arafatova vláda, která se formálně zavázala k mírovému procesu, skrytě podporuje teroristické organizace.

Při zkoumání dokumentů zabavených na jaře 2002 ale vyšlo najevo, že nejméně 55 tisíc dolarů, tedy mnohem více než v té době dostali radikálové, obdržela před dvěma lety Naturej Karta.

Podle Ma´arivu dva výdajové doklady osobně podepsal Arafat a částky směřovaly k šéfovi vnějších vztahů židovské organizace rabínu Mošemu Hirschovi. Mezi zajištěnými dokumenty je prý i Hirschův anglicky psaný dopis, v němž rabín Arafata oslovuje jeho válečným jménem "Drahý Abú Ammare, nechť máš dlouhý a šťastný život".

"Na Palestincích je pácháno bezpráví"

Naturej Karta (Strážci města) patří k židovskému proudu, který odmítá existenci židovského státu, dokud nepřijde Mesiáš. Tak se podle drtivé většiny duchovních stále ještě nestalo, a hnutí tak upřednostňuje existenci palestinského státu před státem židovským.

"Na palestinském lidu je pácháno obrovské bezpráví," řekl serveru islamonline.net rabín Yisroel Dovid Weiss, v New Yorku sídlící vůdce sekty.

"Šaron, jeho vláda a v tomto bodě celá sionistická entita jsou vyloučeni z židovského národa a judaismu," dodal, přičemž užil stejný termín (sionistická entita), jaký používají muslimové zpochybňující existenci Izraele.

Aktivisté Naturej Karta se také často účastní protiizraelských demonstrací po celém světě. Nedávno například v Haagu spolu s levičáky a Palestinci protestovali proti izraelské bezpečnostní bariéře budované na okupovaném západním břehu Jordánu.

Hirsch: Arafat je můj nejlepší přítel

Samotný Hirsch se svými kontakty s Arafatem netají a před časem jej svým "nejlepším přítelem a bratrem" označil i veřejně.

Ma´ariv tvrdí, že rabín v minulosti byl dokonce palestinským ministrem pro židovské záležitosti. Oficiálně jej však palestinská samospráva nikdy takto nevedla. Coby důsledný vyznavač judaismu by se navíc mohl ztěží účastnit jejich pravidelných zasedání - konají se totiž v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám