Hlavní obsah

Antirouškařům vestičku a koště, navrhuje Johnson

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson v úterý odtajnil, jak si představuje trestání neohleduplných občanů, kterých v době lockdownu údajně přibylo. Lidé, kteří narušují veřejný pořádek například nenošením roušek, obtěžováním spoluobčanů nebo porušováním nočního klidu, si budou podle vládního návrhu muset nasadit vestičku a odpracovat si svůj přestupek na ulici všem na očích.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson na návštěvě v Surrey

Článek

„Myslím, že lockdown některý typ asociálního chování podnítil, s čímž musíme něco dělat,” oznámil Johnson při návštěvě policejní stanice v Guildfordu.

Za „asociální chování” (angl. anti-social behaviour) britské zákony považují narušování veřejného pořádku, jako příklady uvádí metropolitní policie na svých stránkách: nevhodné používání dopravního prostředku, hlučné a neohleduplné chování, odhazování odpadků mimo koše, vstupování na cizí pozemek, pití alkoholu na veřejnosti, nedovolené odpalování rachejtlí nebo třeba nekontrolované venčení zvířat.

V době pandemie a souvisejících koronavirových opatření musela britská policie řešit zejména odmítání nošení roušek, nepovolené domácí párty nebo třeba také zvýšenou míru vandalismu.

„Chci vidět, že ti, kteří se tohoto asociálního chování dopouštějí, řádně splatí svůj dluh společnosti. Něčí asociální chování sice může být považováno jako malicherný přestupek, pro oběti ale může být zážitek velmi znepokojivý,” vysvětlil Johnson.

Připoutat a pracovat, navrhuje

Předseda londýnské vlády naznačil, že by se mu zamlouval návrat systému, kdy byli trestanci připoutáni k sobě řetězem a takto si svoje provinění odpracovávali. Těmto skupinkám se říkalo „chain gangs” (doslova řetězové gangy).

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Evropa

„Pokud jste se dopustili asociálního chování a jste odsouzeni k vykonání obecně prospěšných prací, pak nevidím jediný důvod, proč byste se nemohli přidat k takovým těm skupinkám ve svítivých vestičkách a splácet svůj dluh společnosti,” dodal Johnson.

Plány britského premiéra, který byl osm let starostou Londýna, se u části odborné veřejnosti nesetkaly s pochopením.

Lidskoprávní organizace Liberty označila Johnsonovu rétoriku za krátkodobý trik, který způsobí dlouhodobou újmu. Konzervativci navrhovaný způsob řešení podle organizace vytvoří mezi lidmi příkopy a stigma.

Novinář deníku Financial Times Jim Pickard následně na Twitteru ironicky připomněl dva roky starý incident, kdy se britský premiér hádal na ulici se svou nastávající manželkou Carrie Symondsovou, což vyděsilo sousedy, kteří přivolali policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám