Hlavní obsah

Antigreta vypovídá nejen o Německu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naomi Seibtovou, devatenáctiletou dlouhovlasou blondýnku, mnozí považují na první pohled za běžnou bezstarostnou mladou Němku.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Seibtová na konferenci v Marylandu

Článek

Před pěti lety začala Seibtovou učitelům klást hodně nepříjemné otázky o německé migrační politice. Tehdy také uveřejnila báseň „Někdy jsem zticha“. Poté, co to za svůj postoj pořádně schytala nejen od pedagogů, ale i spolužáků, začala pochybovat o liberálních názorech hlavního proudu, které v Německu usilovně chrlí většina médií, školy, církve i četní politici.

Mladí lidé, kteří se pravidelně účastní školních stávek za klima, v ní vypěstovali averzi vůči klimatickým aktivistům. „Zprvu jsem si myslela, že spasím svět sázením stromů a používáním recyklovatelných tašek místo igelitek,“ říká Seibtová. Dnes už o tom přesvědčena není: „Vždycky se celá úplně roztřesu, když vidím stávkující školáky. Jak vyřvávají hesla, jsou vyděšení, o věci samotné vědí hodně málo, pokud vůbec.“

Přemýšlení místo paniky

O mladé Němce se často hovoří jako o popíračce změn podnebí, ale ona sama dává přednost označení „klimarealistka“. O současných a očekávaných změnách podnebí nepochybuje. Věří ale, že mnozí vědci a aktivisté zveličují úlohu skleníkových plynů a stejně záměrně nadhodnocují vliv člověka na proměnu podnebí.

Maďarská státní média mohou psát o Gretě a EU jen na zvláštní povolení

Evropa

„Lidé přeceňují svůj vliv na planetu, pokud se domnívají, že umělohmotná brčka mohou mít významný dopad na klima,“ usuzuje. „Domnívá-li se člověk, že může emisemi oxidu uhličitého zničit klima, tak těžce přeceňuje své síly,“ prohlásila Seibtová na Konferenci konzervativní politické akce na konci února v Marylandu.

Zdůrazňuje význam jiných činitelů, jako např. sluneční energie, které považuje za skutečné hnací síly globálního oteplování. Přitom množství sluneční energie dopadající na Zemi od 70. let 20. století klesá, jak ukazují měření prováděná mj. americkou vládou.

Pojmenování „Antigreta“ se jí nezamlouvá. „Nejsem naočkovaná loutka. Nechci být dalším mladým člověkem, který se považuje za obětního beránka zlých politiků a průmyslníků, hrdě nosí takovou nálepku a žije z ní. Chci, abychom se na vědu dívali jako na nikoli zbožštění, ale kriticky. Někteří klimatičtí vědci uveřejňují závěry ještě předtím, než je ověří, a zakládají své předpoklady na nesouvislých modelech a scénářích. To je urážka vědy,“ podotýká.

Falešná Greta Sandersovi: Spící agente KGB, vstávat!

Koktejl

Na svůj protipól se nebojí odvolávat. Zveřejnila videonahrávku, v níž kritizuje liberální média hlavního proudu s titulkem „Jak se opovažujete“, tedy výrokem Thunbergové na jednání OSN v New Yorku na konci září 2019. „Strašení klimatickými změnami je zavrženíhodná nelidská ideologie,“ tvrdí. „Chci, abyste panikařili,“ řekla Greta naposledy na Světovém ekonomickém fóru letos v lednu ve švýcarském Davosu. „Nechci, abyste panikařili, Chci, abyste přemýšleli,“ vyzývá Naomi.

Na YouTube Seibtová hovoří bez vytáček o švédské protivnici. Líčí ji jako „nevinnou, ale mimořádně nedospělou a nevzdělanou dívku bezohledně zneužívanou jako hlásnou troubu klimatické hysterie“.

S Gretou by se bez problémů setkala a klidně si s ní popovídala, netají se Seibtová. „Nebavila bych se s ní ale o vědě, protože ji nechci zničit,“ má jasno.

Hon už vypukl

Odpůrci Seibtové tvrdí, že by mohla být příznivkyní Alternativy pro Německo (AfD), kriticky se stavící proti současné oficiální politice Spolkové republiky.

Greta Thunbergová bude mít vlastní seriál

Film

A to nejen v oblasti snižování dopadů změn podnebí, ale zejména v bezbřehém přijímání těch, kteří si podle ní chtějí většinou pod nejrůznějšími záminkami užívat příjemného evropského blahobytu a které AfD neváhá označit za invazní vetřelce. Televize ZDF a týdeník Der Spiegel, osvědčení v diskreditaci protivníků, naznačují, že Seibtová je hnědá, nebo alespoň příznivkyně nacistů.

„Nálepku, že jsem bílá rasistka, nebo že nenávidím Židy, tvrdě odmítám,“ hájí se proti častým osobním útokům. „Pravděpodobně Německo opustím, nejsem si jistá, že bych tu měla dobrou budoucnost,“ říká a poukazuje na výhrůžky smrtí od stoupenců krajní levice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám