Hlavní obsah

Anglický fanoušek dostal za výtržnosti na EURO dva roky

LISABON

K dvouletému trestu vězení odsoudil v úterý večer portugalský soud anglického fotbalového fanouška Garyho Manna (46) za podíl na pondělních výtržnostech v Algarve. Trest si odpyká v Británii. Deset dalších anglických fanoušků bylo ze země vyhoštěno, sedm z nich dostalo podmíněný trest.

Foto: Destinační management turistické oblasti Beskydy-Valašsko

Ski areál Bílá slibuje další novinky a radovánky.

Článek

Sedmatřicetiletý Peter Barmick dostal devítiměsíční trest s tříletou podmínkou, dalších šest dostalo sedmiměsíční trest vězení se stejně dlouhou podmínkou. Všichni mají také na rok zakázán vstup do Portugalska.

Jeden z tuctu zadržených byl zproštěn obvinění a může zůstat v Portugalsku. Obvinění byli zproštěni i další dva Angličané, ti ovšem mají zakázán vstup do Portugalska po dobu pěti let, protože se musejí vyšetřit další okolnosti incidentu.

Angličané házeli láhve

Obvinění se účastnili pondělích srážek dvou set anglických fanoušků s policií v Albuferii, které trvaly pět hodin. [celá zpráva]

Gary Mann byl odsouzen za to, že hodil na policisty láhev. "Když utíkal, vyzýval ostatní, aby udělali totéž a bojovali s policií," řekl soudce Filipe Marques. Soudce také uvedl, že jeden fanoušek s francouzskou vlajkou vyzýval další, aby házeli na policisty sklenice a láhve. Jeden z policistů byl zasažen do hlavy, zraněno bylo celkem jedenáct lidí.

Mann u výslechu však křičel: "Ušili to na mne, já tam ani nebyl." Většina z obviněných tvrdila, že jsou nevinní a omítli, že by po policistech čímkoli házeli. Svědci však většinu z nich identifikovali jako původce konfliktu. Někteří obvinění si stěžovali, že nejsou adekvátně zastupováni a měli i potíže porozumět překladu.

UEFA: nešlo o fotbalové výtržníky

Evropská fotbalová unie UEFA uvedla, že podle ní nemají střety nic společného s násilím na fotbalových stadiónech: "Z našeho pohledu to není spojeno s turnajem."

Uvedl však, že pokud by násilí v této oblasti nebo kolem anglického týmu pokračovalo, pak by tomu tak být mohlo. V úterý v noci bylo při podobných střetech zadrženo dalších 33 anglických fanoušků. Okamžitě je odsoudil britský ministerský předseda Tony Blair, že dělají ostudu zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám