Hlavní obsah

Americký člen Al-Kájdy vyzval k útokům na Bushe

– DUBAJ • Aktualizováno

Americký muslim Adam Gadahn v neděli v poselství zveřejněném na internetu jménem teroristické sítě Al-Kájda vyzval islámské ozbrojence, aby amerického prezidenta George Bushe při jeho nadcházející návštěvě Blízkého východu uvítali bombami. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

"Nevítejte ho květinami a potleskem, ale bombami a pastmi," říká na Gadahn na videonahrávce, která trvá 50 minut a objevila se na internetových stránkách používaných skupinami napojenými na teroristickou síť Al-Kájda.

Většinu nahrávky, kterou s výjimkou několika vět v arabštině namluvil anglicky, Gadahn věnoval podrobnému rozboru nedostatků americké zahraniční politiky a západní křesťanské civilizace, stejně jako jejich porážce ze strany islámu a muslimů.

Bílý dům odsoudil násilí

Bílý dům zareagoval na Gadahnovy hrozby prohlášením, že radikální islamistická organizace Al-Káida nenabízí nic než smrt a násilí.

"Prezident Bush naproti tomu jede na Blízký východ nabídnout ideologii naděje lidem, kteří touží po lepším životě," citovala agentura AFP vyjádření mluvčího Bílého domu pro národní bezpečnost Gordona Johndroea.

USA prohrávají, tvrdí radikál

"První otázka, kterou by si Amerika mohla klást, zní: Byli Američané skutečně poraženi? Odpověď zní 'ano' na všech frontách," řekl Gadahn, jenž má na nahrávce dlouhý plnovous, brýle a arabský šátek.

V emotivním projevu slíbil, že svatá válka proti Spojeným státům bude pokračovat, dokud nepropustí muslimy ze svých věznic a v teatrálním gestu vytáhl z kapsy svůj americký pas, ukázal ho na kameru a roztrhal na protest proti zacházení s muslimskými vězni. Autenticitu nahrávky zatím nebylo možné ověřit.

Gadahn, který přijal jméno Azzam Amrikí, se narodil v Kalifornii a v USA byl v roce 2006 obviněn ze zrady. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) po něm pátrá od roku 2004 a vypsal odměnu milion dolarů za informaci vedoucí ke Gadahnově dopadení.

Návštěvu kritizuje i Írán

Írán v neděli podle agentury AP ostře zaútočil na amerického prezidenta George Bushe a jeho nadcházející blízkovýchodní cestu, kterou Teherán označil za "vměšování" do vztahů mezi státy v oblasti. Bush se stane prvním americkým prezidentem za posledních devět let, který navštíví dávného íránského regionálního nepřítele, Izrael.

Cílem jeho cesty, kterou zahájí ve středu příletem do Izraele a během pěti dnů navštíví také palestinský Ramalláh a pět arabských zemí, je podpořit izraelský mírový proces s Palestinci. Hodlá ovšem také získat podporu a zvýšit tlak na Írán kvůli jeho jadernému programu.

:. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád při projevu. Foto: ČTK/AP

"Považujeme takovouto cestu za vměšování se do vztahů zemí v oblasti a za propagandu," řekl novinářům mluvčí íránského ministerstva zahraničí Mohammad Alí Hosejní v první oficiální íránské reakci na Bushovu cestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám