Hlavní obsah

Američanka si objednala vraždu exmanžela přes webový formulář. Byla to past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michigan

V červenci minulého roku narazila Wendy Weinová na internetovou stránku Rent-A-Hitman (v překladu Najmi si vraha), která slibovala, že „vaši choulostivou záležitost” vyřeší soukromě a rychle. Žena si přála odstranit exmanžela, a tak se dvakrát nerozmýšlela a nabídla příslušný obnos peněz. Teď půjde do vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na první pohled to vypadalo na standardní službu: firma se pyšnila téměř osmnácti tisíci operativci schopnými vykonat práci kdekoli po Spojených státech.

Nechyběly ani recenze od spokojených zákazníků, včetně muže, který si pochvaloval, že mu nájemní vrazi pomohli „vyřešit problém s nespokojeným zaměstnancem, když jsem byl na dovolené mimo město”.

Na 51letou Weinovou působila firma solidně, a tak ji nenapadlo nic lepšího než vyplnit formulář a požádat o konzultaci.

Černý trh na internetu je v útlumu. Kyberzločinci hledají nové cesty

Bezpečnost

„Je to trochu divné, že vaše společnost nenabízí služby na dark webu,” napsala ve zprávě domnělému hlavnímu poradci, Guido Fanellimu. „Upřednostila bych, kdybych nemusela do vězení. Děkuji za váš čas,” dodala.

Za likvidaci svého exmanžela nabídla pět tisíc dolarů (zhruba 112 tisíc korun).

Asi není překvapením, že společnost Rent-A-Hitman není reálná a Gudio Fanelli ve skutečnosti neexistuje.

Stránku založil jistý Bob Innes z Kalifornie, jenž se takto snaží napálit lidi, kteří přemýšlejí o přípravě vraždy. Případy, jež jsou evidentně myšleny vážně, předává Iness policii. Weinová není výjimkou.

Hlásili se i zájemci o práci

„Nevěřil jsem, že by někdo mohl být takhle hloupý, ale to jsem se sakra mýlil,” říká 54letý Innes.

Stránka je posetá do očí bijícími výstrahami, že jde o past. Hned na začátku se například píše, že nabízí ilegální služby. Jedna z falešných recenzí zase pochází od ženy, která je připravena si „zadovádět” poté, co přistihla manžela, jak ji podvádí s chůvou.

V dolní části stránky je zase odkaz, který umožňuje zjistit, zda vám byla odcizena kreditní karta, a který uživatele přesměruje na Centrum pro stížnosti na internetovou kriminalitu FBI.

Od spuštění stránky vyplnilo formulář přes 400 lidí, velká část z nich vyplnila osobní údaje, včetně detailů o „obětech”. Našli se i tací, kteří chtěli ve společnosti pracovat jako nájemní zabijáci.

Za myšlenku na vraždu nelze poslat do vězení, řekl soud a zrušil muži osmiletý trest

Krimi

Iness dává lidem 24 hodin od vyplnění formuláře na to, aby si zchladili mysl a popřemýšleli o tom, co si právě objednali. „Druhý den se jich zeptám na dvě otázky. Přejete si stále využít našich služeb? Chcete spojit s operativcem v terénu?” popisuje.

Pokud na obě odpoví „ano”, přepojí je na místní policejní oddělení, které už si komunikaci dořeší. „Jsem takový dohazovač pro policii,” říká.

Wendy Weinová léčku neprohlédla, nadále chtěla svého exmanžela zabít a na obě otázky odpověděla ano. Michiganská policie vyslala na schůzku s ní policistu v civilu, kterému nic netušící žena nabídla zmíněných pět tisíc dolarů, plus cesťák, protože bývalý muž žil v jiném státě.

Minulý měsíc byla zatčena, ke svému jednání se přiznala. Hrozí jí devět let vězení za pokus o dojednání vraždy a použití počítače ke spáchání trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám