Hlavní obsah

Američanka dostala šest let za požár národního parku

DENVER

K šestiletému vězení byla v pátek v americkém Denveru odsouzena bývalá zaměstnankyně lesní správy Terry Bartonová, která má na svědomí loňský rozsáhlý požár v coloradském národním parku Pikes. Oheň tehdy zasáhl 138 tisíc akrů půdy jihozápadně od Denveru, zničil 133 domů a jednu firmu a způsobil tak škodu o výši 13 miliónů dolarů.

Foto: Šefr Igor

Skupina Gulo Čar se Štěpánem Markovičem doprovázela i zpěvačku Lucii Bílou. Letos přijedou na pozvání legendárního jazzového hráče do Prahy.

Článek

Soudce zároveň zamítl požadavek obžaloby, aby Bartonová uhradila 14,7 miliónů dolarů, což jsou náklady na hasičský zásah a znovuvysazení lesa. "Nehodlám paní Bartonovou odsoudit k doživotní chudobě," komentoval soudce Richard Matsch.

Bartonovou čeká další soud

Po projednání federální obžaloby ovšem Bartonovou příští měsíc čeká ještě soud, který se bude zabývat obviněním ze žhářství podaným státem Colorado. Podle televizní stanice CNN v tomto procesu obžalované hrozí až dvanáct let vězení.

Spálený dopis od exmanžela

39letá Bartonová měla jako inspektorka lesní správy mimo jiné za úkol předcházet požárům v přírodě. V lese však v afektu zapálila dopis od bývalého manžela, od něhož chytl porost. Vyšetřovatelům nejdříve řekla, že z prostoru určeného pro stanování ucítila kouř a objevila oheň. Ten se pokusila sama uhasit, avšak nestačila na ně. Odborníci ale dokázali, že z místa, kde stála, kouř ucítit nemohla. Bartonová se poté psychicky zhroutila a přiznala se.

"Skutečnost, že jsem ublížila mnoha lidem, mě trápí každý den. Chtěla bych jenom říci, že toho lituji," prohlásila před federálním soudem žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám