Hlavní obsah

Američané zabili muže číslo dvě v irácké Al-Kajdě

CNN, ČTK, nka
BAGDÁD

Americká armáda v Iráku zabila muže číslo dvě v irácké odnoži teroristické organizace Al-Kajdá. Abú Kasvaráh byl pravou rukou šéfa Al-Kajdá v Iráku Ajjúba Masrího, měl prý také vazby na špičky organizace v Afghánistánu a Pákistánu.

Foto: Profimedia.cz

Kasvaráh byl pravou rukou šéfa Al-Kajdá v Iráku Ajjúba Masrího (na snímku).

Článek

Původem Maročan, kterého teroristická organizace vycvičila v Afghánistánu, se do vedení irácké Al-Kajdy dostal v roce 2007. Američané ho zabili počátkem října v iráckém Mosulu. Kasvaráh napomáhal zahraničním teroristům přejít hranice do severního Iráku, kde prováděli sebevražedné útoky. Jeho smrt podle amerických vojenských představitelů “Al-Kajdě významně znesnadní provádění operací v Mosulu a severním Iráku.”

Podle zprávy Pentagonu z počátku října je Al-Kajdá v Iráku pod tlakem v důsledku výrazných ztrát, které utrpěla při iráckých a amerických vojenských operacích. To také podle Američanů přispělo k významnému snížení počtu násilných akcí v zemi. V Iráku však přesto dochází k občasným útokům. Naposledy minulý týden zemřelo po pumovém útoku v Bagdádu 15 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám