Hlavní obsah

Al-Kajdá se přihlásila k atentátům v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K útokům na turistická zařízení na pobřeží Sinajského poloostrova se v tisku přihlásila teroristická skupina al-Kajdá. Dokument otiskl v pátek libanonský deník As-Sada al-Balad. Při atentátech zemřelo minulý týden čtyřiatřicet lidí.

Foto: Alena Zavoralová

Ilustrační foto

Článek

List uvedl, že prohlášení al-Kajdá dostala redakce elektronickou poštou.

Atentátníci své počínání zdůvodnili snahou "zničit nepřítele v Sinaji". Obvinili zároveň Spojené státy, že se pokouší svou zahraniční politikou přimět arabské země na Blízkém východě k přijetí a schválení existence Izraele.

"To je důvod, proč džihád útočí na Američany. Chceme, aby se mohli znovu muslimové a Palestinci modlit ve svatém Jeruzalému," uvádí se v prohlášení. "Operace v Tabě s sebou nese poselství určené nepřátelům - naši vojáci a jejich spojenci jsou připraveni," píše se dále v dokumentu.

Při útocích v Tabě a poblíž Nuvajby zemřelo čtyřiatřicet osob, včetně sedmi občanů Izraele. Tel Aviv záhy po atentátech připsal odpovědnost právě al-Kajdá. [celá zpráva]

Organizace se k akcím přihlásila až dnes, tj. první den ramadánu. Pravost e-mailu nyní ověřují tajné služby několika států, mj. USA, Egypta, Libanonu a USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentáty v Egyptě nepřežilo 28 lidí

Při třech čtvrtečních útocích v letoviscích na egyptském pobřeží Rudého moře přišlo podle nejnovější bilance o život 28 lidí a 122 je zraněno. K útokům...

Výběr článků

Načítám