Hlavní obsah

Absurdní hra na ekologii. Brussels Airlines za zimu vypravila tři tisíce prázdných letů

Brusel

Letecká společnost Lufthansa za zimu uskutečnila 18 tisíc zbytečných letů, které by jinak zrušila kvůli nedostatku cestujících. Tři tisíce z toho čítají téměř prázdná letadla dceřiné aerolinky Brussels Airlines, informuje belgický magazín The Bulletin.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Brussels Airlines

Článek

Pravidla Evropské unie vyžadují, aby dopravci provozovali určité procento pravidelných letů výměnou za sloty na významných letištích.

Podle unijních regulí na bázi „využij nebo ztrať“ museli dopravci využívat alespoň 80 procent svých naplánovaných slotů pro odlety/přílety.

Tato hranice byla kvůli pandemie následně sice snížena na 50 procent, i takový cíl byl ale pro letecké společnosti kvůli covidovým komplikacím obtížně splnitelný.

Nabídka letů je teď tak mnohonásobně vyšší než poptávka.

Belgickou vládu informace o zbytečně vypravených letech rozzuřila. Poslala do Bruselu dopis, ve kterém Evropskou komisi žádá, aby situaci rozumně vyřešila.

Podle ministra dopravy Georgese Gilkineta jsou unijní pravidla nesmyslná jak z ekonomického, tak z ekologického hlediska. Unijní exekutiva by měla hranici pro zachování těchto žádaných slotů dále snížit.

Jaderná energie a zemní plyn by se mohly stát součástí Zelené dohody

Evropa

Letecké společnosti kvůli rychle se šířící variantě omikron a souvisejícím opatřením dále omezují své zimní letové řády.

Skupina Lufthansa už na následující tři měsíce zrušila 33 tisíc letů. Její flotila vedle Brussels Airlines čítá ještě dopravce Lufthansa, Swiss International Airlines a Eurowings.

Shoda o znění klimatické dohody je na světě

Evropa

Na uvadající poptávku po letecké dopravě reagovala také irská nízkonákladovka Ryanair, která snížila četnost svých spojů o 33 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám