Hlavní obsah

600 tisíc Slováků chce vypsání předčasných voleb

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Představitelé slovenských odborů v úterý odevzdali prezidentovi země Rudolfovi Schusterovi petiční archy s 600 tisíci podpisy občanů. Ti požadují konání předčasných parlamentních voleb. Schuster už avizoval, že referendum podle ústavy vypíše.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled do Pánské koupelny na druhém prohlídkovém okruhu zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Odbory a některé opoziční strany zahájily petiční akci 15. listopadu 2003.

"Je to vážný signál. Nasbírání 600 tisíc podpisů za tak krátkou dobu znamená, že v zemi není něco v pořádku. Do měsíce prozkoumáme platnost podpisů a dalších 90 dní mám na vyhlášení referenda," uvedl prezident.

Schuster: neusnadňuji si kandidaturu

Hlava státu upozornila, že úspěšná petiční akce vyjadřuje nespokojenost občanů se současným vývojem.

Objevily se ale už dohady, že Schuster vypíše referendum v termínu konání přímých prezidentských voleb, které se budou konat 3. dubna 2004.

"Ještě nevím, v jakém termínu se referendum bude konat, ale už se objevily útoky na mou osobu, že si spojením těchto termínů chci usnadnit svou kandidaturu v prezidentských volbách. Premiér Dzurinda to řekl ultimativním způsobem," uvedl Schuster.

Podle ústavy musí prezident vypsat referendum, pokud to žádá minimálně 350 tisíc občanů.

Šestý pokus s nejistým výsledkem?

Někteří analytici považují otázku o zkrácení volebního období a konání předčasných voleb za protiústavní, ale Schuster avizoval, že se v této věci neobrátí k Ústavnímu soudu (ÚS) SR.

Předseda ÚS Ján Mazák však už do metropole vzkázal, že výsledek referenda nebude pro poslance parlamentu závazný.

Referendum je platné pouze v případě, že se ho zúčastní nadpoloviční většina voličů. Pokud by hlava státu referendum vyhlásila, bylo by už šestým plebiscitem v historii samostatné Slovenské republiky.

Platné však bylo pouze loňské referendum o vstupu Slovenska do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám