Hlavní obsah

39 kulohlavců uvízlých na Novém Zélandu je zachráněno

Novinky, Lenka Hloušková, CNN
WELLINGTON

Hejno 159 kytovců kulohlavce černého, jež dobrovolně uvízlo v úterý večer na plážích novozélandského Stewartova ostrova, pomalu umírá. Úterní odpolední horko zatím nepřežilo 80 kytovců, dalších 40 je v kritickém stavu. Záchranářům se zatím podařilo zpět do moře dostat jen 39 kusů.

Foto: Miloš Kubiska
Článek

"Jsou na dně, psychicky i fyzicky. Nefouká ani vítr, který by jim pomohl. Během brzkého středečního rána se nám podařilo dostat zpět do vody 39 kulohlavců, kteří nyní plavou asi tři kilometry od břehu. Ač se to mnohým nezdá, jde o obrovský úspěch," uvedl koordinátor záchranných prací Greg Lind pro americkou tiskovou agenturu AP.

Pomáhá většina obyvatel ostrova

Hejno uvízlo na písčité pláži The Neck poblíž města Oban. Nejvíce kytovců, tj. 80, zemřelo během šesté hodiny odpoledne tamního času. Zbytek pomalu umírajících kulohlavců nepřetržitě udržuje při životě 40 specialistů ochlazujících vysušená těla mořskou vodou. Při záchranných pracích aktivně pomáhá i většina z 320 obyvatel ostrova. "Musíme něco udělat. Je to lepší, než sledovat, jak mlčky umírají," řekla jedna z dobrovolnic Michaela Ballardová při nepřetržitém omývání kulohlavců v průběhu horkého odpoledne.

Hromadné sebevraždy vyvolávají otázky

Na Stewartově ostrově jde během čtyřiceti let už o čtvrtý případ dobrovolné sebevraždy kytovců či velryb. Vědci zatím nedokáží uspokojivě vysvětlit, proč právě oni dobrovolně vplouvají do mělkých vod. K nejčastějším teoriím patří neochota žít v znečištěném životním prostředí či nemoc několika jedinců uvnitř hejna, které zbytek hejna doprovází při jejich sebevražedném pokusu.

Kulohlavec černý se podobá delfínu. Dorůstá maximálně 5 metrů a váží kolem 3 tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám