Hlavní obsah

Židovské osadníky navzdory odporu evakuují z Amony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelské úřady zahájily ve středu evakuaci židovské osady Amona na palestinském Západním břehu Jordánu. Armáda dala v úterý jejím obyvatelům 48 hodin na odchod. U Amony zasahuje 3000 izraelských vojáků a policistů. Část obyvatel se vystěhování brání, při stetech bylo zraněno 16 policistů. Policie zadržela sedm lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Část osadníků na protest proti evakuaci zapalovala pneumatikyVideo: Reuters

 
Článek

Vyklizení osady nařídil v roce 2014 nejvyšší soud, protože osada byla postavena nelegálně, na soukromých palestinských pozemcích.

Podle deníku Jerusalem Post u osady demonstruje asi 1500 lidí, vstup blokovala u  hořící barikády u vjezdu desítka odpůrců vystěhování. Někteří z obyvatel se uzamkli v domech, jiní se připoutali k těžkým předmětům, další nalili olej na silnici, po které postupuje policie. Někteří navzdory výzvám vrchního rabína Davida Laua, aby se zdrželi násilí, házeli na policisty kameny.

Několik rodin s malými dětmi odešlo dobrovolně ještě před zahájením evakuace. Ostatní ale tvrdí, že zůstanou a budou se bránit pasivními prostředky. Odejít odmítá asi 40 rodin.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Operace vyklízení Amony

„Neodejdeme ze svých domovů dobrovolně. Dostaňte nás ven, pak půjdeme. Toto je pro sionismus černý den," sdělil jeden z osadníků Avichaj Bavaron přítomným novinářům.

Osadníky podpořili i poslanci 

Hlavní přístupové cesty jsou uzavřeny od úterý, ale zejména mládež podporující osady se vyšplhala na kopec postranními cestami, takže počet demonstrantů je vyšší než počet obyvatel. Podle listu Ha´arec jsou mezi demonstranty i poslanci  a ministr zemědělství Uri Ariel. Poslanec Bezalel Smotrich přirovnal vystěhování k „brutálnímu znásilnění ženy”.

Armáda v úterý ráno v Amoně distribuovala letáky s informací o 48hodinové lhůtě. Stálo na nich, že po jejím uplynutí nebude nikdo vpuštěn dovnitř osady a nikomu nebude dovoleno zůstat uvnitř.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Odpůrci vystěhování Amona při protestu v Jeruzalému

Jednotka poslaná do Amony prošla speciálním výcvikem. Vojáci se připravovali na konkrétní situace, jak například postupovat v případě, když některý z evakuovaných bude příbuzný nebo když osadníci začnou střílet na palestinskou vesnici. Vojáci nejsou ozbrojeni.

Obyvatelé Amony brání vjezdu armády.

Vláda se snažila evakuaci Amony odvrátit. V prosinci se s osadníky dohodla na alternativním plánu, podle něhož může část rodin zůstat poblíž v mobilních domech, které budou umístěny na pozemcích, o něž se zatím nikdo nehlásí. V osadě žilo asi 50 rodin, přesunuta by měla být asi polovina z nich.

Toto řešení ale napadli u soudu obyvatelé sousedních palestinských vesnic. Poukázali na to, že vláda rozdělila zabrané parcely na malé celky. Některé patří majitelům, kteří na západním břehu stále žijí, ale ostatní lidem, kteří odešli po vzniku Izraele do diaspory. Stát tyto pozemky označuje za opuštěný majetek a hodlá je dát k dispozici osadníkům.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Demonstranti na střeše jednoho z domů v nelegální židovské osadě Amona

Soud se má k petici teprve vyjádřit, ale armáda evakuaci přesto nařídila už nyní. Podle rozhodnutí soudu z roku 2014 mají být osadníci evakuováni do 8. února.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelci se připravují na vystěhování Amony

Snaha o anexi Západního břehu Jordánu 

V současné izraelské koaliční vládě je mnoho příznivců osad. Navrhli zákon, jenž má umožnit nepovolené osady zlegalizovat. Bude-li schválen, nebude však použitelný retroaktivně, takže na Amonu se už vztahovat nemůže.

Zákon počítá s tím, že osadníci budou moci využívat palestinské pozemky, i když je nebudou moci vlastnit. Palestincům, kteří prokážou vlastnictví, bude nabídnuta kompenzace. Poslední slovo k zákonu bude mít nejvyšší soud.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Evakuace Amony

Ministr školství Naftali Bennet označil osadníky z Amony za hrdiny a řekl, že bolestná ztráty osady odstartuje anexi celého Západního břehu Jordánu, což umožní právě zákon o zabírání soukromé palestinské půdy.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Demonstranti u ohně u vjezdu do Amony

Amona vznikla v 90. letech na kopci, pod nímž jsou palestinské vesnice. Patří k největším z asi sta osad, jež jsou nelegální i z pohledu izraelského práva.

Podle mezinárodních zákonů jsou nelegální všechny, protože jsou vybudovány na okupovaném území.

Reklama

Výběr článků

Načítám