Hlavní obsah

Zemřel palestinský vyjednávač Saíb Irikát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Dlouholetý palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát zemřel v úterý ve věku 65 let, píše agentura AP. Před několika týdny se nakazil koronavirem. O jeho úmrtí informovala v prohlášení palestinská politická strana Fatah.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Palestinský vyjednavač Saíb Irikát v roce 2011

Článek

Irikát patřil k nejvýše postaveným palestinským politikům. Byl generálním tajemníkem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), členem strany Fatah, která je nejmocnější frakcí v rámci OOP, a v mezinárodním dění byl v uplynulých dekádách jednou z nejznámějších palestinských politických tváří.

Jako zkušený vyjednavač byl jedním z nejvýznamnějších poradců palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse a působil také na vyšších pozicích za Abbásova předchůdce Jásira Arafata.

Foto: Fethi Belaid, ČTK/AP

Palestinský prezident Mahmúd Abbás (vlevo) s vyjednavačem Saíbem Irikátem v roce 2019 na Arabském summitu v Tunisu

Zákonodárce z Jericha na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu před měsícem na Twitteru napsal, že je kvůli covidu-19 v izolaci doma, kde se mu dostává zdravotní péče. Irikát tehdy upřesnil, že pociťuje „těžké příznaky kvůli nedostatečné imunitě v důsledku transplantace plic” a poděkoval za přání rychlého zotavení. Politik trpěl několik let plicní fibrózou, kvůli níž se roku 2017 podrobil transplantaci plic.

Kvůli komplikacím byl asi o deset dní později převezen do jeruzalémské nemocnice Hadassa. Izraelští lékaři jeho stav označili za kritický, diplomat musel dostat kyslík. Podle mluvčího palestinské strany Fatah byl ale politik hospitalizován kvůli komplikacím souvisejícím s transplantací, ne s covidem-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám