Hlavní obsah

Země varují turisty před cestami do Egypta

Německé ministerstvo zahraničí vydalo v pátek doporučení, aby Němci nejezdili do Egypta. Týká se to i turistických letovisek u Rudého moře. Oznámil to mluvčí ministerstva Andreas Peschke. Británie doporučuje turistům neopouštět hotely.

Foto: Ahmed Gomaa, ČTK/AP

Egyptské bezpečnostní síly na místě vyklizeného tábora demonstrantů

Článek

Německo dosud varovalo jen před cestami na sever Sinajského poloostrova a do egyptské oblasti při hranici s Izraelem. Nově německá diplomacie rozšířila doporučení necestovat do oblíbených destinací u Rudého moře. Mezi ty patří Šarm aš-Šajch nebo Hurghada, kam každoročně míří na dovolenou nejen tisíce Němců, ale i Čechů. Od cest do Káhiry, horního Egypta a delty Nilu pak německé ministerstvo "odrazuje důrazně".

Britské ministerstvo zahraničních věcí doporučilo, aby lidé zrušili všechny cesty do Egypta, které nejsou nutné, s výjimkou cest do rudomořských letovisek.

Zopakovalo ale doporučení egyptské policie v Hurghadě, aby turisté zůstali v hotelích a rozhodně se vyhnuli jakýmkoli protestům nebo větším shromážděním a nepřekračovali silniční zátarasy. Násilí v Egyptě si vyžádalo jednu oběť i v Hurghadě. [celá zpráva]

V Egyptě je asi 40 000 britských turistů, uvedl list Daily Mail.

V Rusku končí prodej zájezdů do Egypta

O rozšíření předchozího částečného varování před cestami do Egypta na celou zemi uvažuje také rakouské ministerstvo zahraničí. Rakouský šéf diplomacie Michael Spindelegger řekl v pátek v televizi, že ministerstvo vyslalo do egyptských turistických letovisek Šarm aš-Šajch a Hurghada dva pracovníky, kteří mají zjistit situaci na místě. Na základě jejich informací pak ministerstvo zváží rozšíření varování i na tyto lokality.

Kvůli nepokojům v Egyptě zastavují ruské cestovní kanceláře prodej zájezdů do této země. Na tiskové konferenci v Moskvě to v pátek oznámila výkonná ředitelka Asociace ruských cestovních kanceláří Maja Lomidzeová. Jedná na základě varování moskevského ministerstva zahraničí a agentury Rosturism. V současnosti pobývá v Egyptě 53 až 55 tisíc ruských turistů, uvedla Lomidzeová. Zájezdy na konec srpna, září až říjen si prý už zakoupilo dalších více než 50 000 Rusů.

Finské cestovní kanceláře se chystají přivézt zpátky všechny finské turisty z Egypta, informoval zpravodajský server Yle. Má se tak stát „co nejdříve”, možná už o nadcházejícím víkendu. Dvě hlavní finské cestovní kanceláře podle téhož zdroje až na odvolání zastavují prodej zájezdů do Egypta s odletem do konce září.

České ministerstvo zahraničí doporučuje, aby čeští turisté v současné době nejezdili do velkých měst, jako je Káhira nebo Alexandrie či Suez. Turistům v resortech doporučuje, aby je neopouštěli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám