Hlavní obsah

Zavražděného Itala mučila egyptská tajná služba, ukázala to prý pitva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Řím

Metody mučení, kterým byl před svou smrtí vystaven zavražděný italský student Giulio Regeni, ukazují na egyptské bezpečnostní složky. Prokázala to údajně nařízená soudní pitva. S odvoláním na nejmenované, ale informované egyptské žalobce to napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Giulio Regeni

Článek

„Požádali jsme Hišáma Abdel Hamída (ředitele egyptského ústavu soudního lékařství pozn. red.), aby se dostavil na prokuraturu a vypovídal o provedené pitvě. Abdel Hamíd řekl, že zranění (na těle studenta) vznikala v odstupech deseti až čtrnácti hodin. To znamená, že ať už ho zabil kdokoli, předcházely tomu výslechy za účelem získání informací,“ citovala agentura Reuters svůj zdroj z řad egyptských žalobců.

Závěry soudních patologů navíc nasvědčují tomu, že osmadvacetiletý Ital byl mučen už sedm dní před svou smrtí, a to například típáním cigaret o kůži, což je podle lidskoprávních organizací pro egyptské bezpečnostní složky typické.

O tom, že se jednalo o systematické a brutální výslechy za účelem získání informací, svědčí právě zmiňované přestávky, které měly zabránit tomu, aby Ital zemřel dříve, než vyzradí kýžené informace.

Zranění a zlomeniny vznikaly v období pěti až sedmi dní

Káhira zapírala

Egyptské ministerstvo vnitra dosud odmítalo, že by se tamní bezpečnostní složky uchylovaly k porušování lidských práv. Vedoucí tiskového oddělení ministerstva vnitra nebyl podle agentury Reuters k zastižení, a nemohl tak být s novými informacemi konfrontován. Jeho zástupce řekl pouze to, že o případu nic neví, a proto se k němu nebude vyjadřovat.

Veřejně promluvit o případu nechtěl ani zmiňovaný ředitel egyptského ústavu soudního lékařství.

Rozhovořil se ale druhý zdroj agentury Reuters. „Pitva prokázala řadu zranění způsobených během jedné chvíle. Pak jsou tam zranění z pozdější doby a ještě ze třetího mučení. Zranění a zlomeniny vznikaly v období pěti až sedmi dní,“ potvrdil.

Zmizel na výročí pádu Mubaraka

Giulio Regeni zmizel 25. ledna letošního roku, několik dní poté, co si Egypt připomněl 5. výročí svržení autokratického prezidenta Husního Mubaraka, jenž zemi vládl po tři desetiletí. [celá zpráva]

Do hledáčku tamních tajných služeb se mohl dostat kvůli kritickým článkům opírajícím se do současných poměrů v egyptské politice. Ty mu pravidelně tiskla italská média.

Ústředním tématem, jemuž se osmadvacetiletý student Cambridge University věnoval, byl vznik a fungování nezávislých odborových svazů po revoluci v roce 2011.

Egypt patří k důležitým spojencům Západu v regionu, nalezení umučeného Itala ale vážně narušilo vztahy mezi Káhirou a Římem.

Prodavači z okolí místa, kde byl Regeni nalezen, tvrdí, že poté v okolí nezaznamenali výraznější policejní aktivitu, například vyslýchání možných svědků, což naznačuje, že policie se o případ nalezeného těla nezajímala.

Na místě jsou i Italové

Egypťané sice do země pozvali italské vyšetřovatele, ti si ale stěžují, že dostávají jen velmi kusé informace.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Druhá soudní pitva byla provedena v Itálii a tamní ministr vnitra k tomu řekl jen to, že vyšetřovatele „konfrontovala s něčím nelidským, něčím zvířecím“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám