Hlavní obsah

Zatímco na Izrael létaly rakety, nemocnice v Tel Avivu léčila neteř šéfa Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbuzná vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíla Haníji byla déle než měsíc hospitalizovaná v izraelské nemocnici, kde se léčila v péči židovských lékařů s blíže nespecifikovanými zdravotními potížemi. S odvoláním na své zdroje o tom ve čtvrtek informovala izraelská televizní stanice Chanel 12.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Rakety z Pásma Gazy směřují do obydlených oblastí.

Článek

Neteř vůdce Hamásu, který vládne Pásmu Gazy, byla podle informací televize v péči Izraelců i v době nedávné eskalace konfliktu, kdy Hamás raketami útočil na izraelská města a židovský stát na tyto útoky odpovídal ostřelováním pozic Hamásu v Gaze.

Blinken se setkal se Sísím, chce udržet příměří mezi Izraelem a Gazou

Blízký a Střední východ

Zmíněnou pacientkou je podle Channel 12 sedmnáctiletá dívka. V nemocnici Ichilov v Tel Avivu měla podstoupit transplantaci kostní dřeně. Zdravotnické zařízení věc podle serveru Times of Israel odmítlo komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Hamásu Ismajl Haníj

Běžná praxe

Poskytování zdravotní péče Palestincům v izraelských nemocnicích bylo běžnou praxí, počítaly s tím i mírové smlouvy z Osla. Palestinská samospráva ale začala Palestincům v cestách za zdravotní péči loni bránit. Nebránila však hlavnímu mírovému vyjednavači Saíbovi Irikátovi, který se do Izraele vloni nechal převézt poté, co se nakazil koronavirem a jeho stav se rychle zhoršoval. Přes veškerou péči lékařů však stejně zemřel.

KOMENTÁŘ: Hamás umí sbírat body – Alex Švamberk

Komentáře

Nedávné boje mezi Hamásem a Izraelem probíhaly od 10. do 21. května, kdy začalo platit příměří. Zahynulo při nich přes 250 lidí, hlavně Palestinců, protože Izrael chrání protiraketový štít Iron Dome. V Pásmu Gazy jsou po bojích rozsáhlé materiální škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám