Hlavní obsah

Zasáhneme každého, kdo nás napadne! Izrael dokončil Davidův prak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v neděli slavnostně zařadil do výzbroje poslední část protiraketového systém Davidův prak proti raketám středního doletu. Systém je nyní schopen plného operační nasazení. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při té příležitosti řekl, že je tak plně zajištěna ochrana vzdušného prostoru, protože doplňuje starší systém Železná kopule proti raketám krátkého doletu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael dokončil rozmisťování protiraketového systému Davidův prakVideo: Reuters

 
Článek

„Toto odpoledne se stává Davidův prak plně operačním. Je to důležitá zpráva, protože všichni izraelští civilisté poznali při poslední kampani proti Gaze význam úspěchů systému Železná kopule proti raketám krátkého doletu,“ řekl premiér.

Proti balistickým raketám delšího doletu, které opouštějí atmosféru, je pak určen systém Arrow.

„Davidův prak pokrývá rozsah mezi nimi. Má obrovský význam pro izraelskou bezpečnost. Vyspělá technologie Davidova praku nám umožňuje ochránit naši domácí frontu proti našim nepřátelům,“ řekl premiér.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Benjamin Netanjahu (vpravo) u odpalovacího zařízení protiraketového systému Davidův prak

Netanjahu současně pohrozil případným útočníkům: „Kdokoli se pokusí na nás udeřit, bude zasažen. Ti, kteří ohrožují naši existenci, se sami staví do existenčního ohrožení.”

Obrana před střelami Hizballáhu

Nový systém vyvíjená izraelskou firmou Rafael s americkou společnosti Raytheon za pomoci izraelských firme Elta a Elisra, je podle odborníků schopen zasáhnout cíle ohrožující celé území Izraele, včetně raket vypálených ze Sýrie či Libanonu. Je schopen se vypořádat s taktickými balistickými raketami i raketami krátkého a středního doletu a se střelami s plochou dráhou letu o doletu 40 až 300 km.

Bude tak moci čelit hrozbě, kterou pro Izrael představuje šíitské radikální hnutí Hizballáh, které působí v Libanonu a zapojilo se i do bojů v Sýrii. To má ve výzbroji íránské rakety Fadžr 5, Zelzal 2 i syrskou verzi M600.

Odpověď pro nepřátele

Ministr obrany Avigdor Liberman v projevu řekl: „V roce 2016 jen blízkovýchodní země utratily miliardy dolarů za vojenské vybavení a já si řekl, že je jen jeden způsob, jak se s hrozbou vyrovnat. Obrana.“

Zmínil, že projekt byl extrémně drahý, jak ale uvedl „máme techniku, kterou nenajdete jinde ve světě. Díky tomuto systému teď máme odpověď pro všechny naše nepřátele, kteří nás ohrožují“.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odchází od systému protiraketové obrany Davidův prak.

Podle zástupce izraelské armády citovaného listem The Jerusalem Post ale stále není několikastupňový protiraketový systém země hotový. „Nikdy to není dost,” uvedl velitel protivzdušné obrany, brigádní generál Cvika Chaimovič. Izrael je podle něj ale díky novému protiraketovému systému před svými nepřáteli nyní „o krok napřed”.

Davidův prak používá dvoustupňových raket s dostřelem 300 km a dostupem přes 50 km, které letí rychlostí Mach 7,5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám