Hlavní obsah

Žádné přesazování v letadle kvůli ortodoxním židům, rozhodl izraelský soud

Právo, brw
Tel Aviv

Izraelské aerolinky El Al nesmějí přesazovat pasažérky z důvodu, že ultraortodoxní židé nechtějí sedět vedle cizí ženy. Rozhodl o tom podle listu The Guardian izraelský soud v Tel Avivu, který se zabýval žalobou 81leté Izraelky proti diskriminaci.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 767ER izraelské letecké společnosti El Al

Článek

Stevardi v prosinci 2015 při letu z USA do Izraele požádali Renee Rabinowitzovou, aby si přesedla, protože ultraortodoxní žid odmítal sedět vedle ženy, která není jeho manželkou. Rabinowitzová, která jako dítě přežila nacistické řádění v Evropě, v letadle nedělala problémy, ale o incidentu přemýšlela.

Protože je na kolečkovém křesle, musela v Tel Avivu počkat, až všichni vystoupí, a až pak mohli z letadla vynést ji.

Nešlo o peníze

Když se objevil pilot, zeptala se ho, proč personál vyšel muži vstříc. Kapitán jí vysvětlil, že jde o politiku El Al: aerolinky se požadavkům ortodoxních snaží vyhovět.

Bývalá právnička o tom později hovořila se zástupkyní poradenské skupiny Religious Action Centre. Ta aerolinky jejím jménem zažalovala.

Společnost El Al se hájila, že poskytuje služby všem bez rozdílu a je rozhodně proti diskriminaci. Telavivský soud ale nyní izraelským aerolinkám zakázal napříště vyhovovat požadavkům ortodoxních židů, kteří nechtějí sedět vedle cizí ženy.

„Jsem nadšená, protože soudce problém pochopil,“ řekla Rabinowitzová.

„Je to stejné, jako by osoba jiné víry řekla, že nechce sedět vedle žida. Nevěřím, že by El Al v takovém případě stížnosti vyhověly,“ dodala.

Soud jí přiznal odškodné 6500 šekelů (zhruba 43 tisíc korun), o peníze ale podle ní nešlo. Žena ocenila především to, že aerolinky El Al musí změnit politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám