Hlavní obsah

Za útoky žraloků na turisty může být Mossad, tvrdí egyptský guvernér

Novinky,
Šarm aš-Šajch
Aktualizováno

Egyptský guvernér Jižního Sinaje vzbudil pozornost, když prohlásil, že za útoky žraloků v letovisku Šarm aš-Šajch, které si vyžádaly čtyři zraněné a jednu mrtvou, může stát izraelská tajná služba Mossad. Jejím cílem podle něj mělo být podkopat turistický průmysl v Egyptě a oslabit místní ekonomiku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Guvernér Mohamad Abdil Fadil Šuša řekl: „Nelze vyloučit, že Mossad hodil žraloka zabijáka do moře, aby zasáhl turistický ruch v Egyptě. Bude však potřeba čas, aby se to potvrdilo.“ Napsal to list Daily Telegraph.

V egyptské televizi řekl kapitán Mustafa Ismaíl, že žraloci, kteří útočili, jsou oceánští běloploutví žraloci, kteří se nevyskytují v egyptských vodách. Také zmínil, že mu volal izraelský potápěč, že viděl žraloka, který měl na těle systém GPS.

Egyptští biologové ale naproti tomu uvedli, oceánští žraloci běloploutví se k břehům Egypta dostávají. Jejich značkování systémem GPS se běžně užívá, aby se zjistilo, jak migrují.

Byli povoláni zahraniční experti

Guvernér vystoupil se svým prohlášením poté, co čelil kritice, že po prvních útocích, které si vyžádaly čtyři zraněné turisty z Ruska a Ukrajiny, bylo opět umožněno se potápět. Poslední obětí byla v neděli šnorchlující německá důchodkyně, která plavala jen 20 metrů od břehu. [celá zpráva]

Potápění bylo po útocích na Rusy a Ukrajince povoleno poté, co byli uloveni dva žraloci, kteří byli z útoků podezřelí.

Před posledním útokem řekl egyptský ministr pro cestovní ruch Zuhair Garana: „Potápění je povoleno. Bylo nám řečeno, že žraloci nenapadají potápěče. Nemohu říci, zda hluboké vody jsou zcela bezpečné, ale mělké jsou na 100 procent bezpečné."

Podle jiných spekulací se žraloci ke břehu stáhli, protože provozovatelé výletních lodí házeli do vody maso, aby žraloky přilákali a turisté si je mohli nafotit. Je ale také možné, že posádky lodí přepravujících zvířata házely přes palubu mrtvé kusy.

Egyptské ministerstvo cestovního ruchu už v pondělí požádalo zahraniční experty o pomoc při vyšetřování výjimečné série žraločích útoků v turistickém letovisku Šarm aš-Šajch. Do Egypta míří z USA zahraniční odborníci na tyto mořské dravce.

Přestože zatím nebyl nalezen útočící žralok, egyptské úřady otevřely v úterý pro plavce některé z pláží. Potápět se ale mohou jen profesionální potápěči. Agentuře AP to sdělil pracovník egyptské komory pro potápění a vodní sporty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám