Hlavní obsah

Z válčícího Jemenu tajně odvezli jedny z posledních Židů

– Jeruzalém

Jedny z posledních jemenských Židů se podařilo během tajné operace dostat z válčícího Jemenu přímo do Izraele, uvedly v pondělí BBC a list The Jerusalem Post s odvoláním na Židovský úřad, který má na starosti imigraci. Podle něj příchod devatenácti lidí zakončil návrat Židů z Jemenu do Izraele, který začal v roce 1948. Padesát Židů se v zemi rozhodlo zůstat.

Foto: Profimedia.cz

Jemenské Židovky po příchodu do Izraele (starší záběr z příchodu jiné skupiny)

Článek

„Devatenáct lidí přijelo do Izraele v posledních dnech, čtrnáct z města Rajdá a pětičlenná rodina ze Saná,“ uvedl Židovský úřad v pondělí.

„Ve skupině z Rajdá byl i rabín společenství, který přivezl svitek tóry, o němž se předpokládá, že je starý 500 až 600 let,“ uvedl úřad. Rabín Saliman Dahari přicestoval s ženou a rodiči. Po příjezdu se setkal s dětmi.

Podle Židovského úřadu se jednalo o komplexní tajnou operaci. Izraelský televizní Kanál 2 uvedl, že s operací pomáhalo i americké ministerstvo zahraničí, které se do akce zapojilo, když skupina na cestě do Izraele začala čelit perzekucím.

Násilí na Židech v Jemenu

Židovský úřad zdůraznil, že v posledních letech čelili Židé v Jemenu rostoucím hrozbám a násilí, které zesílilo po roce 2008, kdy byl v Rajdá zavražděn židovský učitel Moše Jaíš Nahar.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Demonstrace Húsíů v Saná

Násilí pocítila i zachráněná židovská rodina ze Saná. Otec byl v roce 2012 zavražděn. Nebyl to ale ojedinělý případ násilí páchaného na Židech v Jemenu, v roce 2012 tam unesli mladou Židovku, donutili ji konvertovat k islámu a provdali ji za muslima.

Situace posledních Židů v zemi se ještě zhoršila před dvěma lety, kdy začali postupovat vzbouření šíitští Húsíové, kteří ovládli a stále drží Rajdá i Saná.

Jejich slogany jsou nejen protiamerické, ale i protižidovské. Stojí na nich: „Alláh je veliký. Smrt Americe. Smrt Izraeli. Proklatí Židé. Vítězství islámu.“

Foto: Profimedia.cz

Jemenští Húsíové s protiamerickýma protižidovským sloganem

Ani po loňském zásahu Saúdy vedené arabské koalice se ohrožení židovské komunity nezmenšilo, protože na místa, odkud byli vyhnání Húsíové, pronikla Al- Káida. Proto Izrael zintenzivnil tajné záchranné operace.

Návrat Židů z Jemenu končí 

Převezením devatenácti lidí se uzavírá přesídlování jemenských Židů do Izraele. „Od operace Kouzelný koberec z roku 1949 až do dnešních dní pomáhal Židovský úřad přivádět jemenské Židy domů do Izraele. Dnes jsme tuto historickou misi dovedli ke konci. Jedna kapitola v historii jedné z nejstarších židovských komunit se blíží ke konci, ale unikátní dva tisíce let dlouhý příspěvek jemenských Židů Židům bude pokračovat ve státě Izrael,“ uvedl ředitel úřadu Natan Šaransky a dodal, že „jde o významný moment v historii Izraele a aliji,“ tedy návratu do domova otců, jak se v Izraeli označuje židovská imigrace.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

V jemenském hlavním městě Saná se nedostává ani vody

Z Jemenu odešlo do Izraele od roku 1948 na 51 000 Židů.

Přesto ne všichni Židé z Jemenu odešli, posledních padesát se jich v zemi rozhodlo zůstat. Čtyřicet z nich žije v hlavním městě Saná, které čelí neustálému bombardování. Žijí v komplexu budov u americké ambasády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám