Hlavní obsah

Vyprahlou Saúdskou Arábii postihly nečekané záplavy, 77 mrtvých

Džidda
Aktualizováno

Při záplavách vyvolaných silnými dešti v Džiddě a Mekce na západě Saúdské Arábie přišlo o život podle posledních zpráv 77 osob. Desítky dalších jsou nezvěstné. Informovala o tom ve čtvrtek BBC s odvoláním na saúdskoarabské úřady. Záplavy uhodily právě v době tradiční muslimské pouti do Mekky. Saúdskoarabská civilní ochrana neupřesnila, zda mezi oběťmi jsou také poutníci.

Článek

Podle oficiální tiskové agentury SPA zahynulo 77 lidí, většina v Džiddě a několik v Mekce. Úřady v Džiddě zatím identifikovaly mezi mrtvými 21 místních, ostatní v Saúdské Arábii bydleli, ale nebyli jejími občany.

Silný déšť, při němž během několika hodin spadlo 90 milimetrů vody, zaplavil některé čtvrti v Džiddě a zničil několik domů. Záchranáři museli pomáhat v obou městech asi 900 lidem. Déšť je v době pouti do Mekky nezvyklý jev.

Civilní ochrana neuvedla, zda jsou mezi postiženými také poutníci, deště však zkomplikovaly cestu více než dvou miliónů věřících do údolí Miná u Mekky, kde se ve čtvrtek na pahorku Arafát u muslimského svatého města shromáždí k celodennímu rozjímání a modlitbám.

V pátek pak začne svátek oběti Íd al-adhá, při němž budou poražena obětní zvířata a jejich maso rozdáno potřebným. Mezitím budou poutníci symbolicky kamenovat satana a postupně se vrátí do Mekky, někteří pak odjedou do Medíny. V tomto po Mekce druhém nejposvátnějším místě islámu je hrob proroka Mohameda.

Reklama

Výběr článků

Načítám