Hlavní obsah

Výbuch v Afghánistánu zabil čtveřici amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Čtyři američtí vojáci zemřeli v sobotu při výbuchu bomby v jihozápadní části Afghánistánu. Pátý muž utrpěl těžká zranění. Informoval o tom mluvčí americké armády David Johnson s tím, že podomácku vyrobená bomba explodovala ráno v provincii Faráh pod vozem vojáků. Ti se podíleli na výcviku afghánské policie.

Článek

Od začátku letošního roku přišlo v Afghánistánu o život podle bilance agentury AFP 83 zahraničních vojáků, většina z nich při explozích náloží, jako byla ta dnešní. Dva z mrtvých byli Češi.

USA podle agentury AP přišly letos v Afghánistánu o 44 vojáků. Ministr obrany Robert Gates v pátek řekl kolegům z NATO, že v květnu vůbec poprvé převážil počet obětí v zahraničních silách v Afghánistánu nad koaličními ztrátami v Iráku, kde je ve srovnání s Afghánistánem dvojnásobek cizích vojáků.

Radikální Táliban, který byl roku 2001 sesazen, v minulých dvou letech znásobil útoky na koaliční síly. Útočí na ně zejména na afghánském jihu. V Afghánistánu slouží 70 000 cizích vojáků jednak v mnohonárodnostních silách NATO, jednak v oddílech pod velením USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám