Hlavní obsah

Vůdce Hizballáhu varoval Izrael, aby neútočil v Sýrii

– Bejrút

Vůdce radikálního libanonského hnutí Hizballáh šajch Hasan Nasralláh v sobotu varoval Izrael před pokračujícími útoky na cíle Íránu a Hizballáhu v Sýrii. Podle něj by tyto útoky mohly vyvolat odvetnou reakci v podobě úderu na izraelské město Tel Aviv. Informovala o tom neděli agentura AP s odvoláním na tříhodinové interview vůdce Nasralláha v panarabské televizi Al-Majádín.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Příznivci Hizballáhu sledují projev jeho vůdce Hasana Nasralláha v Bejrútu.

Článek

„Buďte opatrný. Nepokračujte v tom, co děláte v Sýrii. Váš špatný odhad situace může zatáhnout do války celý region,” prohlásil Nasralláh na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Podle Nasralláha se Írán, Sýrie a Hizballáh mohou v kterýkoli okamžik rozhodnout odpovědět na „stupňující se izraelské útoky” protiúderem, vedeným například proti Tel Avivu.

Izrael v poslední době vystupňoval nálety na íránská vojenská zařízení v Sýrii a míří i na cíle spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán a Hizballáh pomáhají spolu s Ruskem syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rostoucího íránského vlivu v blízkosti svého území.

Neobjevil se na veřejnosti

Nasralláh se poprvé vyjádřil také k nedávným izraelským operacím, jejichž cílem bylo najít a zničit tunely pod libanonsko-izraelskou hranicí. Podle izraelské armády chtěl Hizballáh tyto tunely použít k přeshraničním útokům. Izrael jich nalezl nejméně šest. Šajch akci zlehčoval. Prohlásil, že jeho hnutí by potřebovalo podstatně víc než jen pár tunelů, pokud by se někdy rozhodlo napadnout Izrael. Nasralláh rovněž uvedl, že ho překvapuje, jak dlouho Izraeli trvalo tunely odhalit. Jeden z nich byl podle něj vyhlouben již před 13 lety: „Je to 13 let staré selhání izraelských tajných služeb.”

Nasralláhův dlouhý televizní rozhovor následoval poté, co média v Izraeli i jinde spekulovala o zhoršujícím se zdraví 59letého vůdce Hizballáhu, který se od listopadu neobjevil na veřejnosti. Nasralláh v pořadu odmítl tyto zprávy jako lži: „Netrpím žádnými zdravotními problémy. Žiju aktivně, dokonce jsem zhubl.”

Hizballáh založily v roce 1982 íránské revoluční gardy. Z hnutí odporu se pak v Libanonu stala i široce uznávaná politická strana, která zasedá v parlamentu a má i zastoupení ve vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám