Hlavní obsah

Vládní síly v Jemenu obsadily největší ropný terminál, držela ho Al-Káida

Aden

Jemenské vládní síly a jejich spojenci z arabské koalice převzali kontrolu nad největším ropným terminálem v zemi, který ovládala Al-Káida. Jemenské bezpečnostní síly to oznámily v pondělí den poté, co se podařilo Al-Káidu vytlačit z nedalekého opěrného bodu. Je to prudká změna strategie. Dosud se koalice soustřeďovala jen na boj proti šíitům a Al-Káidy si nevšímala.

Foto: Reuters

Zničené humvee po saúdskoarabských náletech na Mukallu

Článek

Během pouhých 48 hodin síly arabské koalice vytlačily Al-Káidu z přístavního města Mukalla a jeho okolí, kde si vytvořila ministát. Ten těžil z toho, že 80 procent ropy exportované z Jemenu šlo přes tamní terminál Aš-Šir, který byl uzavřen po propuknutí občanské války mezi vládními silami a milicemi šíitských Húsíů.

Al-Káida oblast obsadila a pokusila se vyvézt odtamtud dva milióny barelů ropy uložené v tamních zásobnících. Požádala o povolení vládu, ale ta jí je nedala. Není jasné, kolik ropy Al-Káida vyvezla.

Foto: Reuters

Obyvatelé Mukally si prohlížejí škody po náletech Saúdské Arábie.

Koalice v pondělí oznámila, že při obsazení Mukally padlo asi 800 příslušníků al-Káidy včetně několika vůdců. „To je vysoce nadsazené, bojovalo se tu jen trochu,“ řekl agentuře Reuters místní obyvatel Mubarák Hamilí. Podle něj se bojovníci stáhli bez boje, protože místní náboženští a kmenoví vůdci s Al-Káidou vyjednali, že se v poklidu stáhne do sousední provincie Šabwa.

Místní jemenští představitelé v neděli uvedli, že k Mukalle postupovalo na 2000 vojáků z Jemenu a Emirátů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Je to velká změna strategie, protože arabská koalice podporující legitimní jemenskou vládu se zatím zaměřovala jen na boj s Húsíi. Nyní se ale pokouší ovládnout města, která drží jemenská Al-Káida na Arabském poloostrově na 600 km dlouhém pásu pobřeží Arabského moře mezi Mukallou a Adenem.

Související téma:

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám