Hlavní obsah

Většina Palestinců by volila Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po květnových bojích s Izraelem palestinskému radikálnímu hnutí Hamás zásadním způsobem vzrostly preference. Z průzkumu, o němž informovala agentura AP, vyplývá, že 53 procent Palestinců si myslí, že „palestinský národ by měl zastupovat a vést” Hamás. Pouze 14 procent dotázaných zastává názor, že tato role přísluší Fatahu předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse.

Foto: Profimedia.cz

Šéf politického křídla Hamásu Ismaíl Haníja

Článek

Hamás nyní vládne Pásmu Gazy, zatímco Fatah ovládá Západní břeh Jordánu.

V anketě palestinského výzkumného střediska pro politiku odpovídalo 1200 lidí z Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu.

Chálid Šikákí, který středisko vede, výsledek označil za dramatickou změnu, ale připomenul, že podobný příklon k Hamásu se ukázal i v minulosti v době konfrontací s Izraelem. Hamás v květnu 11 dní bojoval proti Izraeli kvůli jeho postupu proti Palestincům v Jeruzalémě. Podle Šikákího preference po třech až šesti měsících vždy opadly, protože Hamás nebyl schopen splnit své sliby.

Izrael vedl v Gaze první válku s využitím umělé inteligence

Blízký a Střední východ

Květnovým bojům předcházely spory o vystěhování Arabů z východního Jeruzaléma ve prospěch Židů. Nepokoje se rozšířily až do mešity Al-Aksá a Hamás pak raketovou palbu zahájil pod heslem obrany Jeruzaléma.

Průzkum ukázal, že 77 procent Palestinců je přesvědčeno, že jedenáctidenní konflikt vyhrál Hamás. Přibližně stejné množství lidí si myslí, že Hamás bránil Jeruzalém a tamní posvátná místa.

Palestinci už nevolili 15 let

Průzkum také ukázal klesající podporu pro Abbáse, uškodilo mu podle AP hlavně to, že v dubnu zrušil parlamentní volby. Měly se konat po 15 letech v květnu, ale Abbás hlasování odvolal. Zdůvodnil to sporem s Izraelem o volební právo Palestinců z východního Jeruzaléma.

KOMENTÁŘ: Hamás umí sbírat body – Alex Švamberk

Komentáře

Naposledy se volby konaly v roce 2006, zvítězil v nich Hamás a měl na vítězství šanci také v květnu. Hamás zdůvodnění sporem kolem východního Jeruzalému využil k tomu, že poukázal na Abbásovu slabinu ve věcech ovlivňování věcí v Jeruzalému. Izrael jeho východní část obsadil za války v roce 1967 a pak v rozporu s mezinárodním právem připojil ke zbytku města.

Podle průzkumu dvě třetiny Palestinců se zrušením voleb nesouhlasí. Stejný počet je přesvědčen, že pravým důvodem tohoto kroku byla Abbásova obava z výsledku, ne spor s Izraelem.

Podle Šikákího může Abbás získat důvěru zpět, ale musel by začít reformovat samosprávu, kterou mnoho Palestinců považuje za zkorumpovanou, nebo vyvinout diplomatický tlak v mírovém procesu, který stagnuje od roku 2014.

„Abbás bohužel s veřejností nemluví, nemá žádnou strategii ani plán. Místo toho vyčkává. Myslím, že to stačit nebude, pokud Hamás zásadním způsobem neselže,” řekl Šikákí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám