Hlavní obsah

V Sýrii byl zřejmě použit sarin a chlór, hlásí inspektoři OPCW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laboratorní testy potvrdily, že na severu Sýrie v provincii Hamá byl při dvou útocích loni na konci března velmi pravděpodobně použit zakázaný nervový plyn sarin a rovněž chlór. Oznámila to ve středu Mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Agentura AP však poznamenala, že vyšetřovací tým OPCW nemá mandát k tomu, aby určil, kdo za útoky stál.

Foto: Ali Hashisho, Reuters

Vozy OSN s inspektory OPCW

Článek

OPCW ve svém prohlášení uvedla, že sarin byl použit 24. března 2017 jižně od města Latámina v provincii Hamá. Organizace rovněž „došla k závěru, že chlór byl velmi pravděpodobně použit jako chemická zbraň 25. března 2017 v nemocnici v Latámina a jejím okolí”.

Zjištění OPCW byla založena na svědeckých výpovědích a analýzách vzorků.

Asad použití chemických zbraní odmítá 

Sýrie v roce 2013 souhlasila s tím, že se vzdá svého chemického arzenálu, a její vláda opakuje, že zakázané zbraně nepoužívá. Vinu za chemické útoky svádí na povstalce.

Vláda prezidenta Bašára Asada byla z chemických útoků obviněna již několikrát. V reakci na údajný útok z letošního 7. dubna ve městě Dúmá ve východní Ghútě, Spojené státy, Británie a Francie bombardovaly syrské cíle, které podle trojice sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. [celá zpráva]

Zda byly chemické zbraně použity v Dúmě, je stále předmětem vyšetřování. OPCW na místě odebrala vzorky k chemické analýze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám