Hlavní obsah

V Saúdské Arábii soudí podezřelé z vraždy novináře Chášukdžího, hrozí jim poprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

V Saúdské Arábii začal proces s 11 lidmi podezřelými z vraždy novináře Džamála Chášukdžího. Podle saúdskoarabské státní agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět těchto lidí. Žurnalista byl zavražděn loni v Turecku.

Foto: Reuters

Zavražděný novinář Džamál Chášukdží

Článek

Chášukdží byl původně poradcem a později kritikem saúdskoarabského vedení. Poslední rok života žil v USA a psal pro list The Washington Post.

Loni v říjnu byl zavražděn, když si přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vyřídit doklady potřebné ke sňatku. Jeho tělo se dosud nenašlo, v době vraždy byla na konzulátu skupina mužů, která přicestovala ze Saúdské Arábie.

Jako první o vraždě informovalo Turecko, Rijád ji původně popíral. Nakonec ale přiznal, že novinář přišel o život, a ohlásil zadržení několika podezřelých. Otázkou stále zůstává, kdo vraždu nařídil. Turecko i jiné státy se kloní k tomu, že to byl saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, což ale Rijád popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám