Hlavní obsah

V Libyi uprchlo na svobodu 90 vězňů, policie jich už chytla 21

Přes 90 trestanců uteklo v pátek z vězení v západolibyjském městě Zlitánu. Podle informací tamního tisku mají místní obyvatelé podezření, že vězňům na svobodu pomohli samotní dozorci. Pochytat se zatím podařilo jen 21 uprchlíků, přičemž policie dva z nich postřelila.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve věznici na jihu Zlitánu, který leží na pobřeží Středozemního moře asi 160 kilometrů na východ od Tripolisu, dohlíželi na pořádek pouze čtyři dozorci. Trestanci se údajně domáhali lékaře, a když přišel, využili situace a strážce přemohli.

Podle deníku Libya Herald jde o další z řady hromadných útěků z vězení, k nimž v Libyi došlo za posledních 12 měsíců. Na svobodu se tak dostalo přinejmenším 1700 trestanců a jen málo se jich podařilo za mříže vrátit.

Před dvěma týdny z káznice v Tripolisu uteklo 55 lidí. Loni v červenci uprchlo více než tisíc lidí z vězení nedaleko východolibyjského Benghází.

Mnozí z vězňů si odpykávají tresty za "urážku Revoluce 17. února". V únoru 2011 začalo demonstracemi na východě země povstání proti dlouholetému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu, které vyvrcholilo jeho svržením a zabitím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám