Hlavní obsah

V Jemenu se zřítila saúdská stíhačka. Sestřelili jsme ji, tvrdí vzbouřenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád/Saná

Saúdskoarabský útočný letoun Tornado se v neděli zřítil v Jemenu. Povstalci z kmene Húsíů tvrdí, že ho sestřelili, Rijád v prohlášení zveřejněném agenturou SPA uvedl, že stroj havaroval v důsledku technického problému. Piloty se podařilo podle agentury AP zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Saúdskoarabský letoun Tornado IDS

Článek

Televize vzbouřených šíitských Húsíů Massíra ohlásila, že milice v neděli sestřelila v provincii Saada bojový letoun Tornado. Saúdská Arábie v později vydaném prohlášení potvrdila, že letadlo spadlo v bojové zóně a že mělo technickou závadu.

Saúdové posléze spustili speciální operaci, jejímž cílem byla evakuace obou pilotů. Ti havárii přežili bez zranění. Zachránit se je podařilo pozemním silám Saúdy vedené arabské koalice bojující proti Húsíům.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou většinu území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná, kde žije většina z 25 miliónů Jemenců.

Od konce března 2015 pomáhá vládním jednotkám prezidenta Abda Rabúa Mansúra Hádího arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán. Konflikt si vyžádal už na 10 000 mrtvých, z toho více než polovina byli civilisté.

Během konfliktu se zřítilo několik letadel Saúdské Arábie a dalších koaličních zemí. Koalice většinou tvrdila, že havarovaly v důsledku technické závady.

Reklama

Výběr článků

Načítám