Hlavní obsah

V Izraeli ukončili vyšetřování policistky, která střelila do zad Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V Izraeli bylo ukončeno vyšetřování loňského případu, kdy bývalá izraelská policistka střelila do zad gumovým projektilem Palestince, který se pokoušel přejít přes přechod na Západním břehu Jordánu a po výzvě se už vracel na palestinská území. Žena byla po incidentu propuštěna ze sboru. Ministerstvo spravedlnosti neuvedlo, zda vznese obvinění.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Kamiony s nákladem ovoce a zeleniny projíždějí do pásma Gazy přes izraelský hraniční přechod Kerem Šalom.

Článek

V sobotu izraelský kanál 13 odvysílal záběry incidentu, které zřejmě byly pořízeny z kamery na helmě některého z pohraničníků.

Kanál 13 uvedl, že Palestinec byl zastaven loni v květnu na přechodu, když se pokoušel přejít do Izraele z okupovaného Západního břehu Jordánu. Na hranicích ho zastavili a poslali ho zpátky. Palestinec se s rukama nad hlavou vracel zpět. O dvacet sekund později byl střelen do zad gumovým projektilem a s výkřikem bolesti se zhroutil.

Pohraničníci pak odešli. Kanál 13 uvedl s odvoláním na policejní zdroje, že muž neutrpěl vážná zranění, ale list Ha’arec napsal, že byl zraněn vážně.

Izraelské ministerstvo spravedlnosti v neděli uvedlo, že v případu byla čtyři slyšení. Nesdělilo, zda se rozhodlo vznést obvinění. Jakmile se policie dozvěděla o incidentu, ženu okamžitě postavili mimo službu. Její kolegové byli také postaveni mimo službu nebo přeřazeni: „Tento případ v žádném případě neodpovídá tomu, jak se chovat nebo jednat.“

Podle listu Ha’arec byla loni v půlce října policistka zadržena se čtyřmi kolegy. Když se rozhodovalo o vazbě, soudce Elad Persky řekl, že má podezření, že šlo o „pochybný druh zábavy“.

Na případ se přišlo, když úřady vyšetřovaly jiný incident, kdy příslušníci stejné jednotky zbili bez důvodu Palestince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám