Hlavní obsah

V Izraeli se během slavnosti strhla panika, v tlačenici zahynulo 44 lidí

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Přes čtyřicet lidských životů si vyžádala v noci na pátek tlačenice při oslavách židovského svátku lag ba-omer na hoře Meron na severu Izraele, kterých se účastnily desetitisíce lidí, napsal list Jerusalem Post. Asi 150 účastníků bylo zraněno, šest z nich je v kritickém stavu, 18 ve vážném, uvedl list Ha´arec. Původně se uvádělo, že spadla tribuna, ale to se nepotvrdilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tlačenici v Izraeli zemřelo přes 40 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Média původně informovala o kolapsu části tribuny, úřady později oznámily, že oběti si vyžádala tlačenice, ve které se lidé udusili nebo byli ušlapáni. Co přesně paniku způsobilo, zatím není jasné, píší zahraniční agentury.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu událost označil za „velkou tragédii" a vyzval, aby se lidé pomodlili za oběti neštěstí. Prezident Reuven Rivlin na Twitteru uvedl, že sleduje zprávy o neštěstí a modlí se za uzdravení zraněných.

Foto: Ishay Jerusalemite, ČTK/AP

Čtyřicet čtyři obětí si vyžádala tragédie v Jeruzalémě.

Zraněny jsou desítky lidí, na místě pomáhají všechny záchranné složky, které nasadily kromě sanitek i šest vrtulníků. Záchranná služba uvedla, že bojuje o životy desítek lidí a neskončí, dokud nebudou všichni evakuováni. Na místě působí i armádní zdravotníci a pátrací týmy, zřídili zde také provizorní polní nemocnici.

Zranění byli převezeni do nejbližších nemocnic, policie zablokovala příjezdové cesty a poutní místo vyklidila. Stovky věřících však podle The Times of Israel odmítli odejít a chtěli se modlit.

Podle svědků se řada lidí udusila nebo byla ušlapána v průchodu na místo slavnosti, když utíkali pryč. Vchod je nestačil pojmout, podle některých svědků ho nechala policie uzavřít.

„Stalo se to v okamžiku, lidé jenom padali, šlapali jeden na druhého. Byla to katastrofa,“ uvedl jeden ze svědků pro list Ha´arec. Šéf dobrovolnických záchranných složek uvedl, že ho velikost shromáždění šokovala; prostory oslav podle něj byly vybaveny zhruba na čtvrtinový počet účastníků.

Někteří z nich se střetli s policií. Podle bezpečnostních složek jsou v místě problémy s telefonním signálem a lidé se nemůžou spojit se svými blízkými, píše agentura DPA.

Foto: Stringer, Reuters

Na zaplněné tribuně lidé zpívali a tancovali.

„Mysleli jsme si, že přišlo varování před bombou kvůli podezřelému balíčku. Nikdo si nedovedl představit, co by se mohlo stát,“ řekl poutník Jicchak.

Čtyřiadvacetiletý svědek Dvir dodal pro armádní rozhlas. „Masy lidí byly natlačeny do jednoho rohu a tam vznikl vír.” Podle něj postupně padla pod tlakem první řada a pak i druhá, ve které stál: „Měl jsem pocit, že umřu.“

Foto: Jini Photo Agency Ltd, Reuters

Událost patří k nejtragičtějším civilním katastrofám v historii Izraele.

„Desítky lidí padaly shora jeden na druhého. Řada z nich byla rozdrcena a ztratila vědomí,“ uvedl jeden z prvních záchranářů na místě Jehuda Gottlieb.

K tragédii došlo při oslavách svátku lag ba-omer, jehož se účastní hlavně ultraortodoxní Židé. Zapalují při něm ohně a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí k jeho hrobu u libanonských hranic se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě celou noc modlí, zpívají náboženské písně a tančí. Většina obětí je z jeruzalémské chasidské sekty Toldot Aharon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám