Hlavní obsah

V Izmiru zadrželi Turka podezřelého ze zastřelení ruského pilota na padáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecké úřady zadržely ve středu v Izmiru Alparslana Çelika, který je podezřelý, že loni 24. listopadu zabil ruského pilota sestřeleného bombardéru Suchoj Su-24 Olega Peškova. Oznámil to ve čtvrtek turecký list Hürriyet.

Foto: Reuters

Hořící ruský Suchoj Su-24

Článek

Çelik odešel bojovat do Sýrie po boku syrských Turkmenů proti režimu Bašára Asada. Jejich skupina působila nedaleko tureckých hranic. Když ruský bombardér zasáhla raketa vypálená tureckou stíhačkou, bojovníci pálili na posádku, která se katapultovala. Peškova se jim podařilo zabít.[celá zpráva]

Že byl Peškov zastřelen, potvrdil člen vzbouřenecké skupiny 10. brigáda Džahíd Ahmad. Její příslušníci se pokoušeli zabránit tomu, aby se členové posádky snesli na území pod kontrolou vládních vojsk. Dodal, že jednoho z pilotů jeho bojovníci zasáhli a na zem dopadl mrtvý.

Chytili ho v restauraci

Çelik byl zadržen s třinácti dalšími lidmi v restauraci na základě anonymního oznámení, že v restauraci je skupina ozbrojených mužů. Při razii zabavila police jeden automat kalašnikov, dvě pistole a množství nábojů.

Zadržený byl na krátké návštěvě Turecka. Jak se podařilo Turkům zjistit, že právě on zastřelil pilota, jasné není.

Výslechy zadržených dále probíhají.

Advokát jiného zadrženého Sıddık Caner Erşen řekl: „Ačkoli byli zadrženi před hodinami, stále jsme neslyšeli žádné vysvětlení. Tito lidé neudělali nic nezákonného, jen podporovali naše bratry. Nepřijímáme fakt, že jsou zadržováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám