Hlavní obsah

V Iráku sílí odpor proti dohodě o spolupráci s USA 

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Mezi Irákem a USA se komplikují vyjednávání ohledně dvoustranné smlouvy o dlouhodobém partnerství a vojenské pomoci. Šíitští duchovní v pátek chystaný dokument kritizovali ve svých kázáních s tím, že pokud by dohoda byla uzavřena v podobě, jakou si přeje Washington, znamenalo by to pro Iráčany trvalou ztrátu státní suverenity.

Článek

„Irák nesmí být uvržen pod diktát Američanů,“ prohlásil před stovkami věřících v poutním města Karbalá Ahmed al-Safí, blízký spolupracovník duchovního vůdce iráckých šíitů ajatolláha Alího al-Sistáního.

Protesty se objevily i v Basře na jihu země. „Pryč s USA, nechceme tuto smlouvu,“ skandovali stoupenci radikálního duchovního Muktady Sadra. Ten dohodu, která má mj. stanovit podmínky pobytu amerických vojsk v Iráku, rozhodně odmítá.

Šíitské politické strany, které jsou zastoupeny ve vládě premiéra Núrího Málikího naproti tomu se smlouvou souhlasí. Nechtějí jen akceptovat některé požadavky Washingtonu, které by podle jejich názoru dávaly Američanům přílišné rozhodovací pravomoci.

„Vše, co oklešťuje suverenitu a brání Iráčanům rozhodovat o své zemi, je třeba odmítnout,“ prohlásil šajch Hasan Samilí, duchovní Nejvyšší islámské rady v Iráku (SICI) před věřícími ve městě Divaníja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám