Hlavní obsah

V Egyptě tvrdě zlikvidovali tábory příznivců Mursího, až 50 mrtvých

– Káhira • Aktualizováno

Egyptské pořádkové síly začaly ve středu ráno likvidovat dva tábory demonstrujících stoupenců odstaveného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Policie nasadila slzný plyn a zřejmě i ostré náboje. BBC uvedla, že zahynulo nejméně 15 lidí, mluvčí Muslimského bratrstva sdělil, že jich může být 50. Ministerstvo vnitra oznámilo, že zahynuli i dva policisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě se střetli demonstranti s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Zahraniční agentury jako AFP uvádějí patnáct mrtvých. Muslimské bratrstvo nejprve oznámilo 25 až třicet obětí. Nově zvýšilo počet mrtvých na 50 a nakonec na 120. Egyptské úřady podle agentury DPA oznámily, že o život přišlo sedm lidí, včetně dvou policistů. Zpravodaj AFP, který viděl některá těla obětí, uvedl, že většina z nich měla střelná zranění.

Egyptská policie uvedla, že při akci byly oba tábory vyklizeny a zatčeno bylo 200 lidí.

Podle zpravodaje BBC Jamese Reynoldse vyjel ráno k táboru u mešity Rábaa al-Adavíja obrněný buldozer, který vjel mezi stany. Okolní ulice byly uzavřeny. Z místa zásahu bylo slyšet střelbu. Použit k vyhánění demonstrantů byl i slzný plyn.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Dým stoupá z místa zásahu u tábora Muslimského bratrstva na u mešity Rábaa al-Adavija.

Nad Káhirou přelétávaly helikoptéry, které z tlampačů vyzývaly demonstranty k odchodu. Kdo podle nich odejde, nebude zatčen. Současně ministerstvo vnitra varovalo islámské radikály, aby nepoužívali ženy a děti jako živé štíty.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Příznivce muslimského bratrstva v táboře před zásahem policie

Muslimské bratrstvo ve své televizi vyzvalo obyvatele, aby přijeli k místu zásahu proti pokojné okupační demonstraci a odvezli zraněné do nemocnic.

Z tábora u mešity stoupá dým. Hoří benzínová stanice na ulici Nasr u mešity Rábaa al-Adavíja.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě likvidují demonstrantyVideo: Reuters

Ministerstvo vnitra oznámilo, že menší ze dvou táborů Nahr byl již vyklizen a pořádkové síly se soustřeďují na tábor Rábaa, kde je podle lidí tak silná koncentrace slzného plynu, že se nedá dýchat. Policie pak začala prohledávat okolí, zda se tam demonstranti neukrývají. Razii podniká i v zoo.

Ministerstvo vnitra nařídilo zastavení železniční dopravy v celém Egyptě, aby se zabránilo rozšíření demonstrací mimo metropoli.

Odkládaný zásah

Zásah přišel po úterním pochodu příznivců Muslimského bratrstva směrem k ministerstvu vnitra. Tisíce jeho členů napadli kameny a lahvemi zastánci vojenské vlády. Policie k rozehnání demonstrantů použila slzný plyn. Jeden člověk zahynul. [celá zpráva]

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

jeden z přístřešků Mursího příznivců u mešity Rábaa al-Adavíja.

Vojenská vláda opakovaně hrozila, že dva stanové tábory Mursího příznivců v Káhiře nechá rozehnat. Zdůvodňovala to tím, že komplikují situaci ve městě, zejména v dopravě. Zmiňovala i hygienické podmínky. Až do středy však zásah nepodnikla. Spekulovalo se, že se obává, že by mohl vyvolat odpor ve společnosti. [celá zpráva]

Demonstranti postavili okolo táborů barikády.

Příznivci Mursího demonstrují už od 3. července, kdy byl odstaven. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám