Hlavní obsah

V Egyptě obvinili čtyři zachráněné ze ztroskotané lodi z pašování lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Z pašování lidí a ze zabití obvinily egyptské úřady čtyři osoby, kterým se podařilo přežít ztroskotání lodi u egyptského pobřeží. Z moře bylo zatím vytaženo 42 těl, panují však obavy, že mrtvých bude mnohem více. Zachráněno bylo 163 osob, na lodi ji však mohlo být až 400.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Tělo oběti vytažené z vody odnášejí na nosítkách.

Článek

Zadržení byli na plavidle jako členové posádky a okamžitě putovali do vazby. Úřady rovněž vydaly zatykače na dalších pět osob, po kterých se v souvislosti s tragédií pátrá.

Pašeráci podle výpovědí přeživších drželi loď v pobřežních vodách pět dnů, během nichž na plavidlo přiváželi další a další běžence. Loď se převrátila, když na ni přivezli poslední skupinu 150 migrantů. Kdo chtěl záchrannou vestu, musel si připlatit.

Mezi zachráněnými je přes sto Egypťanů, většinou mladých mužů kolem dvaceti let, a také 25 Súdánců. Egyptští teenageři vypověděli, že chtěli pracovat v Itálii. Dalšími přeživšími jsou obyvatelé subsaharské Afriky a Syřané.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Vojenský člun převáží mrtvá těla běženců.

Všichni zachránění byli zadrženi. Úřady uvedly, že cizinci budou muset vysvětlit, jak se dostali do země.

Počet obětí není zatím znám

Počet obětí zatím není znám. Podle místního guvernéra úřady nemají k dispozici přesný počet migrantů, kteří na lodi cestovali. Mohlo jich být mezi 250 až 400. „Loď mohla uvézt 200 lidí, oni jich tam poslali 400, což způsobilo katastrofu,” řekl jeden ze zachráněných a obvinil pašeráky z nelidskosti. „Co se stalo, bylo špatné. Bylo to špatné z naší strany (že jsme se pokusili dostat přes moře), ale bylo to špatné také ze strany těch lidí (pašeráků), kteří nemají ve svých srdcích ani kousek soucitu,” dodal.

Plavidlo se převrátilo u egyptského přístavu Rašíd, který leží 65 kilometrů východně od Alexandrie.

Opožděná záchrana

Záchranná operace ale byla zahájena pozdě. Podle zpravodajky BBC byli vytaženi z vody až po sedmi nebo osmi hodinách od vyslání SOS. „Kdokoli, kdo byl zachráněn, byl zachráněn loděmi místních rybářů,“ řekl rybář Abdalrahmán Muhammady.

Mezi oběťmi je jedno dítě, 10 žen a 31 mladých mužů.

Už v červnu agentura na ochranu hranic EU Frontex varovala, že přibývá migrantů, kteří se do Itálie dostávají z Egypta nebezpečnou cestou přes Středozemí moře. Zatímco loni jich bylo do září 7000, letos už 12 000. Pašeráci využívají v Egyptě k cestám přes moře staré rybářské lodě, které jsou na palubě i v podpalubí naprosto přeplněné.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je jednou z příčin špatná ekonomická situace v Egyptě a tamní nízké mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám