Hlavní obsah

Unesené novináře v Gaze zadržují radikálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

K únosu dvou novinářů televize Fox News z 14. srpna se na ve středu zveřejněném videu přihlásila dosud neznámá militantní skupina Brigády svaté války. Za osvobození šedesátiletého amerického reportéra Steva Centanniho a šestatřicetiletého novozélandského kameramana Olafa Wiiga požaduje, aby do 72 hodin Američané propustili "muslimské vězně", zejména ty, kteří jsou zadržováni na základně Guantánamo.

Článek

"Vyměníme muslimy a muslimky, držené v amerických věznicích, za naše vězně. Dáváme vám na to 72 hodin, počínaje půlnocí ze středy na čtvrtek. Jestliže naše podmínky splníte, dodržíme svůj slib i my," uvedla skupina ve svém prohlášení s tím, že požaduje "propuštění Arabů zadržovaných ve věznicích, jimž velí Američané, zejména těch, kteří jsou na základně Guantánamo"

Nesdělila, co se stane, když obě země požadavky nesplní, uvedl jen: "Jestliže ne, počkejte a my vyčkáme s vámi."

Podle palestinské agentury Ramattan, který video únosců odvysílala, je na záběrech vidět dva novináře Fox News, jak sedí na zemi. Do kamery sdělili, že jsou v dobrých rukou, a požádali vlády svých zemí, aby splnily požadavky únosců.

Novináři pozdravili příbuzné

"Jsme v pořádku, jsme živí a zdraví. Pozdravuji příbuzné a přátele a žádám vás, abyste udělali cokoli a pomohli nám se odtud dostat," řekl na záznamu Centanni. "Můžete-li nějak ovlivnit zdejší vládu v Gaze a na západním břehu Jordánu, Steve a já to velmi oceníme," sdělil Wiig.

O osudu obou novinářů nebylo nic známo od dramatického únosu, kdy jejich vůz zablokovaly automobily radikálů. [celá zpráva]  Palestinská policie, která po únoscích pátrala, považovala jejich postup za neobvyklý, protože se k akci do středy nikdo nepřihlásil a nevznesl ani požadavky. Palestinští vládní představitelé včetně premiéra Ismáíla Haníji únos odsoudili a vyzvali k propuštění novinářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám