Hlavní obsah

Ukrajinští piloti byli hned mrtví, íránská raketa vybuchla přímo u kokpitu

Teherán/Kyjev

Posádka ukrajinského civilního letadla, které bylo sestřeleno minulou středu po startu v Teheránu, zemřela okamžitě. V rozhovoru s kanadskou stanicí CBC v Kyjevě to řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Trosky kokpitu ukrajinského Boeingu 737 sestřeleného íránskou střelou

Článek

Íránská raketa, která boeing zasáhla, explodovala v blízkosti kokpitu a do kabiny pilotů vlétly střepiny. Stroj se zřítil a v jeho troskách zahynulo všech 176 lidí, kteří byli na palubě.

Úřad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zveřejnil fotografie, na nichž je vidět části kokpitu proražené střepinami na několika místech. Vyšetřovatelé se domnívají, že to bylo způsobeno při explozi střely.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Díry v trupu ukrajinského Boeingu 737 sestřeleného íránskou střelou.

Ukrajinští vyšetřovatelé si prý byli od počátku jisti, že boeing byl sestřelen. Kanada, USA a Británie po středeční tragédii naznačovaly možnost takové verze, kterou Írán přiznal až v sobotu.

Okamžitě pochopili, ale museli mlčet

Do vyšetřování se zapojilo 45 odborníků z Ukrajiny a už po několika hodinách práce na místě jim bylo jasné, že letadlo bylo sestřeleno, tvrdil Danilov. Museli si ale informaci nechat pro sebe, dokud se Írán nepřizná. „Nemohli jsme to ohlásit hned, protože našim expertům se tam špatně pracovalo, je to (Írán) problematická země,“ citovala Danilova CBC.

Íránská raketa rozmetala lidské osudy

Zahraniční

Detailní fotografie vraku poslali Ukrajinci svým kolegům do Kyjeva. „Měli jsme ty snímky v reálném čase a sledovali jsme, co se dělo na místě,“ řekl Danilov.

Jaký omyl?

Podle jeho slov části vraku byly rychle převezeny do blízkého hangáru, což se mnohým vyšetřovatelům nelíbilo. Danilov není spokojen s íránským prohlášením, že letadlo se terčem střelby stalo omylem. Není mu jasné, jak mohl někdo považovat civilní stroj za ohrožení.

Foto: Reuters

Záchranáři ohledávají trosky zříceného ukrajinského letadla.

„Toto je klíčový bod vyšetřování,“ řekl Danilov. Chce také, aby Íránci objasnili, zda šlo o technický, nebo lidský omyl.

Íránské revoluční gardy případ vysvětlují jako rozhodnutí jednoho člena protivzdušné obrany, který měl na vyhodnocení hrozby a reakci na ni zlomky vteřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám